Tekort aan agenten door terreuralarm

De politie in Haarlemmermeer kan haar taken, zoals criminaliteitsbestrijding en handhaving van de openbare orde, niet naar behoren uitvoeren door de grote inzet die nodig is voor de beveiliging van Schiphol.

Dat zegt burgemeester A. Hertog van de gemeente Haarlemmermeer. Volgens Hertog gaan vanaf de afkondiging van de verhoogde terreurdreiging, in juli, tot het eind van het jaar vier- tot vijfduizend manuren op aan patrouilles rond Schiphol. Als de terreurdreiging niet vermindert, is het district Haarlemmermeer – onderdeel van het politiekorps Kennemerland – volgend jaar mogelijk negenduizend manuren kwijt aan bewaking van de luchthaven.

De chef van het politiedistrict, P. Holla, erkent dat veel tijd wordt besteed aan het patrouilleren. ,,We letten extra op mensen die eventueel filmen, op kapotte hekken, en op busjes die geparkeerd staan bij de hekken. Maar het is nog niet zo dat wij niet meer op een noodoproep kunnen reageren.''

Schiphol en de omliggende gebieden, waaronder de Schipholtunnel, zijn de afgelopen jaren regelmatig in verband gebracht met een mogelijke terroristische aanslag. Terreurexperts houden sinds de aanslagen van Al-Qaeda op 11 september 2001 rekening met mogelijke raketaanvallen op de commerciële luchtvaart. In november 2002 werd een toestel van El Al, met 270 mensen aan boord, op een haar na gemist door twee afgevuurde raketten boven de Keniaanse stad Mombasa.

Burgemeester Hertog wil minister Remkes (Binnenlandse Zaken) om uitbreiding van het politiepersoneel vragen als de patrouilles en observaties rond de luchthaven noodzakelijk blijven.

,,Als de terreurdreiging niet vermindert'', zegt Hertog, ,,heb ik een immens probleem. Die politiemensen kunnen geen boeven vangen, achter inbraken aan, achter winkeldiefstallen aan, preventief fouilleren.''

Het ministerie van Binnenlandse Zaken kan niet zeggen in hoeverre ook sprake is van een capaciteitsprobleem bij andere politiedistricten die extra moeten surveilleren wegens verhoogde terreurdreiging rond bijvoorbeeld de kerncentrale Borssele, de Tweede Kamer en de Rotterdamse haven.

    • Rob Schoof
    • Wubby Luyendijk