Sekou `Bembeya' Diabate:

`Diamond Fingers' luidt zijn bijnaam sinds 1977, toen hij grote indruk maakte op het eerste Pan-Afrikaanse festival in de Nigeriaanse havenstad Lagos. Sekou Diabate (1940) speelde toen in de band Bembeya Jazz die in de Westafrikaanse staat Guinee de persoonlijke bescherming genoot van president Sékou Touré. Na de dood van deze mecenas-dictator in 1984 viel de band uit elkaar en zocht `Bembeya' Diabate zijn eigen weg. De drie gitarenplaat Diamond Fingers was geheel gevuld met traditionele Guinese melodieën, maar op het in Parijs gemaakte Guitar Fö trekt de gitarist een breder spoor. `Bala Koura' is een elegante wereldballade, `Ahmed Sekou' heeft een Antilliaanse touch en in `Dianamo' wordt naar Hawaï gewenkt. Dat Diabate in enkele stukken aan het zingen slaat, geeft minder reden tot juichen. Laat hem maar lekker met zijn diamanten vingers frunniken zoals vorig jaar in de Melkweg tijdens een Bembeya-reunie en op het titelstuk van deze cd.

Guitar Fö

(WVF 4790016

Harmonia Mundi):***

    • Frans van Leeuwen