Schreeuwlelijk

Op vrijwel elke foto die van rapper en producer Lil Jon gemaakt wordt, heeft hij één en dezelfde karakteristieke pose. Hij draagt een zonnebril, zijn hoofd helt iets opzij en hij ontbloot zijn tanden in een verkrampte satanische grijns, zodat we alle diamanten die hij in zijn gebit verwerkt heeft, goed kunnen zien.

De kleurrijke cartoonfiguur heeft alle reden om te grijnzen. Nadat Lil Jon jarenlang in Atlanta en omstreken naam maakte met zijn opzwepende `crunk' -volledig op de dansvloer gerichte hiphop uit het zuiden van de VS- ontsteeg hij dit jaar zijn regio, en groeide hij uit tot een producer die wereldwijd successen boekt. Zo was hij de man achter de knoppen bij Usher's megahit 'Yeah!' en bij de huidige clubkraker van r&b-zangers Ciara, 'Goodies'.

Toch zijn Lil Jon & The East Side Boyz als act bepaald geen nieuwkomers; Crunk Juice is alweer hun vijfde album en van hun vorige verkochten ze in de VS meer dan twee miljoen stuks. De nieuwe sterrenstatus van Lil Jon blijkt op dit album vooral uit de overvloedige aanwezigheid van prominente gasten. Van Ice Cube tot Pharell, van R. Kelly tot Nas en van Usher tot Snoop Dogg; wanneer Lil Jon een feest geeft wordt er gevochten voor een plekje op de gastenlijst.

Hoewel Lil Jon gesponsord wordt door het energiedrankje Crunk Juice, was Duyvis ook geen gek idee geweest. Lil Jon, voor als er een fuif is. Hij is een rapper van de oude stempel, een schreeuwlelijk die de dansende menigte oppept en zo het feestje gaande houdt. Inhoudelijk gaan zijn raps ook op dit album niet veel verder dan de eindeloos herhaalde mantra: Ga! Uit! Je! Dak!

Als producer onderscheidt Lil Jon zich vooral door het gebruik van hoekige synthesizergeluiden, die meer aan techno dan aan hiphop doen denken, en die daarom in de set van een hiphop-DJ direct uit de toon springen. Maar hij schreeuwt als dat nodig is net zo lief over een hard rockende gitaarrif of de typische warme baslijn van de G-Funk. Zolang de dansvloer maar vol blijft. Het is hiphop voor in de Après Ski Hut, met Lil Jon in de rol van Ome Henk.

Lil Jon & The East Side Boyz

Crunk Juice

(TVT Records)***

    • Saul van Stapele