SABMiller gevangene van Altria

De meeste bedrijven zouden een moord plegen voor een beleggingsgeschiedenis als die van SABMiller. De op twee na grootste bierbrouwer ter wereld groeit sneller dan zijn rivalen. Toch worden zijn aandelen nog steeds tegen een korting verhandeld ten opzichte van Interbev, de voornaamste Europese concurrent.

SABMiller lijkt een kip met gouden eieren. Het concern is goed vertegenwoordigd in snelgroeiende ontwikkelingslanden en de waardering van de Zuidafrikaanse munt, de rand, heeft het een steun in de rug gegeven. Maar SABMiller laat het daar niet bij. Het concern heeft een ommekeer teweeggebracht bij het Amerikaanse Miller Brewing, waarvan het marktaandeel weer aan het stijgen is - vooral dankzij het succes van zijn laagcalorische bier. Alles bij elkaar leidt dat ertoe dat SABMiller sneller groeit dan zijn Europese branchegenoten.

Bovendien hoeven beleggers, ondanks een koersstijging van 45 procent in het afgelopen halfjaar, niet krom te liggen om het aandeel te kunnen bemachtigen. De koers heeft weliswaar het verschil met het sectorgemiddelde bijna goedgemaakt, maar het aandeel wordt nog steeds verhandeld met een korting van 10 procent ten opzichte van Interbev, op koerst-winstbasis. Niettemin kan het lastig zijn om deze laatste kloof te dichten. Dat komt niet doordat beleggers bang zijn dat SABMiller opnieuw het dure overnamepad zal inslaan. Op dit terrein heeft het juist méér discipline getoond door de Chinese brouwer Harbin deze zomer de rug toe te keren toen de biedprijs te hoog opliep.Het probleem wordt veroorzaakt door Altria's belang van 36 procent, dat het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern verkreeg toen het Miller Brewing aan SAB verkocht. Het verbod op de verkoop van deze aandelen verloopt pas volgend jaar zomer, maar naarmate die datum dichterbij komt, kan iedere verdere koersstijging in de kiem worden gesmoord.

    • John Foley