Rumoer rond lid Eurocommissie

Er is opnieuw rumoer ontstaan rond een lid van de nieuwe Europese Commissie. Dit keer gaat het om de Fransman Jacques Barrot die eerder dit jaar zijn landgenoot Barnier verving en zich in de maandag aantredende nieuwe commissie met transport gaat bezighouden.

Barrot blijkt in 2000 een voorwaardelijke veroordeling te hebben gekregen in verband met illegale partijfinanciering. De nieuwe commissievoorzitter José Manuel Barroso was hiervan niet op de hoogte, zo heeft zijn woordvoerder gisteren gezegd. Hij voegde hier direct aan toe dat Barrot, een partijgenoot van de Franse president Chirac, het vertrouwen van de voorzitter blijft houden.

De leiders van de socialisten en liberalen in het Europees Parlement hebben gisteren om opheldering gevraagd. Hun verzoek is opmerkelijk omdat zij afgelopen donderdag in Straatsburg hun collega Nigel Farage van de Britse Onafhankelijkheidspartij nog fel bekritiseerden toen deze de beschuldigingen aan het adres van Barrot tijdens een vergadering van het Parlement als eerste in de openbaarheid bracht.

Volgens de socialistische fractieleider Martin Schulz is Barrot wettelijk gesproken onschuldig, maar resteert wel de vraag of de Fransman de veroordeling niet had moeten melden toen hij vorige maand door een commissie uit het Europees Parlement werd gehoord. De aanvoerder van de liberalen in het Europees Parlement Graham Watson wil dat Barroso de Franse regering om opheldering vraagt.

De nieuwe Europese Commissie kreeg afgelopen donderdag met een vertraging van drie weken het vertrouwen van het Europees Parlement. De steun kwam pas nadat beoogd voorzitter Barroso enkele wijzigingen in zijn ploeg had aangebracht. Aanvankelijk had de nieuwe Europese Commissie op 1 november moeten aantreden.