Rotterdams Havenbedrijf nam nog meer risico's

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft afgelopen zomer in stilte vijf vastgoedfirma's gevormd. Daarin wordt samengewerkt met een Schiedamse projectontwikkelaar die met grond speculeert in het havengebied.

Deze grondspeculatie is een van de projecten met een mogelijk hoog financieel risico die de commissarissen van het Havenbedrijf momenteel onder de loep nemen. Aanleiding voor dit onderzoek vormt een schandaal met bankgaranties van 180 miljoen euro aan defensieondernemer Van den Nieuwenhuyzen.

Tot de risicovolle projecten behoren ook andere grondtransacties. Zo heeft het Havenbedrijf 12 miljoen euro gestopt in een terminal in Limburg die verlies lijdt en volgens betrokkenen geen strategische waarde heeft. Het Havenbedrijf blijkt ook te kampen met financiële tegenvallers van een waterfabriek die met Afvalverwerking Rijnmond (AVR) is gebouwd om afvalwater van twee chemiebedrijven te verwerken. In de fabriek is met AVR minimaal 65 miljoen euro geïnvesteerd en er wordt verlies geleden.

Deze week eiste een meerderheid in de Tweede Kamer dat het kabinet stopt met het voorbereiden van de inkoop van aandelen in het Havenbedrijf. Reden zijn de signalen dat het er ,,een financiële janboel'' is, aldus Kamerlid J. Hessels (CDA). Deze zomer is het rijk met Rotterdam overeengekomen dat het voor 500 miljoen euro 30 procent van de aandelen van het Havenbedrijf overneemt. Met dat geld wordt de aanleg van de Tweede Maasvlakte betaald. Als voorwaarde stelde het kabinet dat er een boekenonderzoek wordt gedaan. De resultaten daarvan zijn vertraagd tot april 2005. Daarom eisen CDA, PvdA, GroenLinks en SP dat het kabinet stopt met de voorbereidingen van de voor 2006 geplande aandelenovername.

Waterweg: pagina 22

    • Tom-Jan Meeus