Poëzie op je bord

Sinterklaas is in het land. De schoen mag gezet, het verlanglijstje gemaakt. Ik wil graag wijzen op twee leuke boekjes gevuld met gedichten die met eten te maken hebben.

Bij uitgeverij Thomas Rap verscheen Lyrisch over eten, de lekkerste gedichten uit de Nederlandse poëzie, samengesteld door Marja Grimm. Prijs €15. Wie dicht over wat? Een selectie: boter-Cats, perzik-Vestdijk, aardappel-Michaelis, zenuwsoep-Zonderland, kwartel-Warren, asperges-Claus, haring-de Schoolmeester, kersen-Stip, ei-Binnendijk, biefstuk- Buddingh, taart-Tellegen, ontbijt-Bernlef, diner-Kal, souper-Nijhoff. Poetry on a plate (a feast of poems and recipes) is de titel van een Engelse bundel met gedichten, proza en recepten, uitgegeven door Salt Publishing en samengesteld door The Poetry Society. Via de website te bestellen: www.poetrysociety.org.uk Prijs: 7,99 pond plus verzendkosten. Aan dit boekje werkten bekende koks en culischrijvers mee, zoals Anton Edelman, Delia Smith, Francess Bissell en Mary Berry. De meeste auteurs ken ik niet en dat maakte de leesverrassing des te groter. Om de belangstelling voor dit boekje aan te wakkeren de beginregels van het gedicht Yorkshire pudding rules van Ian McMillan: The tin must not gleam. Must never be new. If there is dried sweat somewhere in its metal It must be your mothers. The flour must be strong And white as the face of Uncle Jack. When he came back from the desert. Uit dit boekje een recept van Prue Leith OBE. Titel: Muscovado Heaven. Het is een simpel en uiteraard lekker nagerecht. Hoeveelheden, maten en gewichten ontbreken. Prue gebruikt double cream. Die dikke Engelse room wordt hier niet verkocht en in de Hollandse versie vervangen door crème fraîche. De instructies van Prue Leith: doe compote, jam, vruchten of wat er voor handen is in een ondiepe schaal. Roer gelijke hoeveelheden crème fraîche en gewone yoghurt door elkaar. Giet het lobbige mengsel over het fruit. Strooi er een dikke laag rietsuiker (en geen andere suiker) over. Zet de schaal ongeveer een half uur in de koelkast. De suiker is een donkerbruin meer geworden. Wil je het knapperiger, strooi er dan vlak voor het opdienen nog wat rietsuiker over. Serveer er dunne zoete koekjes bij. Ziet er goed uit in éénpersoons cocktailglazen.

Nodig:

compote of verschillende verse in stukjes gesneden vruchten; crème fraîche; yoghurt; rietsuiker; dunne koekjes.

    • Anne Scheepmaker