Oudste, eerste, jongste

We weten het: voetballer Barry van Galen was woensdagavond de oudste debutant ooit in het Nederlands elftal. Hij nam als 34-jarige het record over van Ben Hoogstede, die op 26 maart 1921 voor het eerst mocht meedoen met Oranje – een jaar jonger dan Van Galen. Maar om het nu over Hoogstede te hebben, ligt te veel voor de hand. Nee, deze week wil ik weten wie de eerste oudste debutant was. Statistieken gaan uiteindelijk toch nergens over en deze dus ook niet.

De eerste, oudste international speelde in de eerste officiële wedstrijd van het Nederlands elftal. Meteen werd een record neergezet van het grootste aantal debutanten ooit in dit team: elf. Zoals ik al zei: statistieken gaan uiteindelijk nergens over. Maar er is zeker een probleem hier, want wanneer was die eerste wedstrijd?

In Nederlandse handboeken staat: België-Nederland, 30 april 1905, Antwerpen, 1-4 na verlenging. Maar dit zeggen de Belgen: België-Nederland, 28 april 1901, Antwerpen, 8-0. Hoe kan België vier jaar eerder een officiële interland hebben gespeeld tegen de Hollanders dan die Hollanders tegen de Belgen? Onze zuiderburen blijken hier vrij willekeurig een officieuze interland mee te tellen, wat wij niet doen. Anders speelde Nederland vanaf 1894 tot en met 1905 vijftien interlands meer. Daarom 30 april 1905 en niets anders.

De elf Nederlandse debutanten zijn geboren van 1879 tot en met 1886. Verdediger Ben Stom was de jongste die dag: achttien jaar, vijf maanden en 23 dagen. Behalve dat hij de eerste jongste Nederlandse debutant was, schoot hij ook als eerste Nederlandse international de bal in eigen doel. Om precies te zijn in de 86ste minuut, waardoor de Belgen net op tijd een verlenging verdienden. Er werden die dag wat records gezet en gebroken, en dan weten we nog steeds niets over de eerste oudste debutant.

Rein Boomsma is van 19 juni 1879 en was in Antwerpen met zijn 25 jaar, negen maanden en zestien dagen de oudste met een Nederlands shirt aan. Geboren en getogen in Rotterdam speelde deze rechtsbuiten voor Sparta. Twee interlands zou hij spelen, want de `terugwedstrijd' van 14 mei 1905 tegen de Belgen in Rotterdam mocht hij ook meedoen. Voor een thuispubliek van maar liefst 30.000 toeschouwers. Heel bijzonder, want er werd gespeeld op het Schuttersveld zonder tribunes.

Gelukkig legt oud-bestuurslid en erelid van de voetbalbond A.J. Bronkhorst dit uit in Koning Voetbal: `Groote cirkels waren om het speelterrein gemaakt, zoodat alle toeschouwers het zoo schitterende schouwspel konden gadeslaan.' Toch geloof ik er niets van dat 30.000 mensen goed hebben kunnen zien dat Boomsma die dag de oudste Nederlandse international was, die voor de tweede keer mocht meedoen.

Genoeg domme statistieken nu! Ik ga me weer met geschiedenis bezighouden, die andere leugen.

jurryt@xs4all.nl

    • Jurryt van de Vooren