Openbaar aanklager Venezuela vermoord

De Venezolaanse openbaar aanklager Danilo Anderson is donderdagnacht in de hoofdstad Caracas om het leven gekomen bij een bomaanslag op zijn auto. Anderson (38) leidde het onderzoek naar ongeveer 400 mensen die hun steun gaven aan een interim-president die in 2002 het land leidde tijdens een kortstondige staatsgreep tegen president Hugo Chávez.

Honderden rouwenden verzamelden zich voor het kantoor van de openbaar aanklager en riepen om gerechtigheid toen zijn lichaam daar aankwam. President Chávez, die een bezoek aan de Ibero-Amerikaanse top in de Costa-Ricaanse hoofdstad San José afzegde, riep op tot kalmte en noemde Danilo ,,een ware strijder voor rechtvaardigheid''.

Een woordvoerder van de president beschuldigde gisteren in de Amerikaanse staat Florida opgeleide ,,terroristen'' van de aanslag. Ook minister van Informatie Andres Izarra gaf de schuld aan Venezolaanse bannelingen in Florida en beschuldigde de Verenigde Staten ervan deze groepen te tolereren.

De procureur-generaal van Venezuela, Isaías Rodríguez, liet echter weten alle personen naar wie Anderson onderzoek deed als verdachten te zullen beschouwen. Hij sprak van ,,een wanhopige geweldsdaad [..] tegen het openbaar ministerie'' die, volgens hem, als doel had ,,sommige onderzoeken niet door te laten gaan''. Volgens de politie was Anderson meerdere malen met de dood bedreigd en wist hij vorige maand aan een aanslag in een winkelcentrum te ontkomen. Onlangs maakte Anderson bekend zijn onderzoek naar de coup spoedig af te kunnen ronden.

Net als Chávez is Anderson zeer impopulair onder oppositieleden. Ze menen dat zijn aanklachten deel uitmaken van een politieke vendetta die de president voert tegen zijn tegenstanders.

In april 2002 werd Chavéz door oppositieleden onder leiding van werkgeversbaas Pedro Camaro voor twee dagen afgezet. Afgelopen augustus won Chavéz een referendum waarin de Venezolanen zich konden uitspreken over gedwongen aftreden van de president. De oppositie had om deze volksstemming gevraagd.

Verschillende leiders van de oppositie verwierpen gisteren de aanslag. ,,Dit is niet de manier waarop men zou moeten strijden tegen president Chávez'', aldus een oppositielid.