Ontwerp van Koolhaas voor markt Rome

De architect Rem Koolhaas gaat het terrein van de oude markthallen in Rome opnieuw inrichten. Zijn bureau OMA gaat een uitgaans-, ontmoetings-, sport- en winkelcentrum bouwen.

Het terrein is 70.000 vierkante meter groot. Het hele project kost naar schatting 200 miljoen euro. OMA zal al de architectuur in eigen beheer houden.

Het is de eerste keer dat Koolhaas een groot stedebouwkundig werk zal leiden in Italië. Hij noemt de uitverkiezing om die reden dan ook ,,bijzonder verheugend''. Al diverse malen probeerde hij een grote opdracht te krijgen in Italië, omdat hij ,,een persoonlijke sympathie'' voor het land heeft.

,,Italië is een soort bakermat van Europa. Hoewel velen het misschien niet zouden denken, is de Romeinse architectuur altijd één van de fundamenten van ons werk geweest. Het is nuchter, zakelijk, ongelooflijk precies, en laat ik het maar zeggen, heel mooi.''

Het terrein van de `Mercati Generali' bestrijkt 240.000 vierkante meter en ligt aan de rivier de Tiber. Ongeveer 100.000 vierkante meter zal worden gebruikt als parkeerplaats en 70.000 vierkante meter wordt winkelgebied.

Daar bevindt zich nu een markt uit 1912 met een binnenplaats. In die binnenplaats komen de winkels. Het aandeel van de hoogbouw in het project zal zeer beperkt blijven. Het wordt een hybride mix tussen nieuwbouw en bestaande architectuur.

Het is die vermenging van oud en nieuw die volgens Koolhaas zo interessant is aan het project. Zijn bureau is vooral bekend vanwege moderne en grootstedelijke architectuur, maar wil enigszins van dat stempel afkomen. ,,Dat wordt op den duur een beetje een keurslijf. De laatste vijf jaar willen we meer moderniseren zonder de authenticiteit van een plek te gronde te richten. Maar architectuur is als een supertanker. Je moet lang sturen om van je koers te kunnen afwijken. Het is een traag proces.''