Nederlandse spelers?

Johan Cruijff pleitte er deze week voor dat Nederlandse voetbalclubs minimaal zes spelers uit eigen land opstellen. Een goed idee met het oog op de doorstroming van talent?

Foppe de Haan, coach Jong Oranje: ,,Hij heeft gelijk. Als ik daar beleid van zou kunnen maken, zou ik het doen. De doorstroming van Nederlands talent is beperkter geworden door het aantrekken van buitenlandse voetballers. Het heeft ook te maken met `onze cultuur van niet bewegen'. We raken wat achterop. Er komen maar incidenteel jonge Nederlandse voetballers door bij een eredivisieclub. Vaak hebben clubs geen geduld met jonge jongens uit de eigen opleiding. Ze nemen er de tijd niet voor en willen het risico niet nemen. De druk op clubs en coaches om te presteren is vaak zo groot dat ze kiezen voor zekerheid – en dus voor buitenlanders. Een slechte zaak voor de identiteit van het Nederlands voetbal.''

Theo van Seggelen, voorzitter spelersvakbond VVCS: ,,Een aardig idee, maar de uitvoering vergt veel tijd en overleg. Als vakbond zijn wij voorstander van het in eigen land opleiden van spelers. Dan moeten ze ook de mogelijkheid krijgen te spelen. Maar ik zet vraagtekens bij de juridische haalbaarheid van dit idee. Het is in strijd met het vrije verkeer van werknemers binnen Europa. De enige oplossing is op internationaal niveau in CAO's een uitzonderingsbepaling op de Europese wettelijke regels op te nemen. Je moet het internationaal zien te regelen. Dan moet er nog veel water door de zee stromen.''

Ove Kindvall, voormalige Zweedse spits van Feyenoord: ,,Goed idee. Ik denk zelf aan minimaal vijf Nederlanders per elftal. In Zweden stellen clubs ook veel buitenlandse spelers op. Het is niet goed als een team te veel buitenlanders heeft. De binnenlandse jeugd krijgt zo geen kans. Voor de supporters maakt het niets uit. Een echte fan houdt van z'n club, hoeveel buitenlanders er ook spelen.''

Jaap Jongendijk, voorzitter supportersclub Heerenveen: ,,Wij hebben veel Scandinavische spelers gehad – en nog steeds – en die worden geaccepteerd door de supporters. Als het elftal maar presteert, maakt het de fans niet uit hoeveel buitenlanders meespelen. Het mooiste zou zijn als we allemaal spelers uit de regio hadden, maar daar red je het niet mee. Als je in de subtop mee wilt draaien, moet je kwaliteit hebben. Is die in Nederland niet aanwezig, dan moet je buitenlanders halen. Wat Cruijff voorstelt, kan niet meer in het profvoetbal. Het aantrekken van buitenlanders is een proces, dat niet meer kan worden teruggedraaid.''

Koen Pijpers, coach hockeyhoofdklasser Laren: ,,Wij hebben twee Spanjaarden, drie Argentijnen en een Duitser. Dankzij de buitenlanders hebben wij een bepaald niveau bereikt. Nederlandse topspelers komen niet naar Laren. Bij ons zijn de buitenlanders juist goed voor de doorstroming van de Nederlandse jeugd. Ze hebben een toegevoegde waarde en kunnen met hun routine het inpassen van Nederlands talent goed opvangen. Bij topclubs in het voetbal heb je ook buitenlanders nodig. Zie Ajax. Daar kunnen ze best twee ervaren buitenlanders gebruiken aan wie de jonge Nederlandse spelers zich kunnen optrekken. Probleem is ook dat je een maximum aantal buitenlanders niet in een wet kunt vastleggen, want dat botst met het vrije verkeer van werknemers.''

Toon van Helfteren, basketbalcoach: ,,Goed dat Cruijff dit zegt. Ik propageer deze filosofie al jaren in het basketbal. Daar zit het muurvast (eredivisieteams hebben veel buitenlanders, red.). Om de sport te promoten en geloofwaardig te maken, moet je werken aan de ontwikkeling van Nederlands talent. Dus moet je binnen een team ruimte maken voor de Nederlandse jeugd. Die moet speeltijd krijgen. Het is ook afhankelijk van de doelstelling van een club. Wil je kampioen worden en is er geld beschikbaar, dan wordt niet gekeken naar het opleiden van jeugdspelers maar naar het sterkst mogelijke team. Je moet ook altijd ruimte openlaten om je team te versterken met buitenlanders. Echte toppers geven je team een lift en daarvan zijn er weinig in Nederland. Maar als ik zie wat er aan buitenlanders hier speelt, vraag ik me af of we echt geen Nederlanders hebben die het net zo goed kunnen.''

    • Pieter de Vries