Nederlandse horeca springt er uit

Wie klaagde er niet over? Na de invoering van de euro was alles ineens duurder. Zeker in de horeca leken de prijzen ongegeneerd gestegen. Volgens onderzoekers van de Federal Reserve Bank van New York zijn de prijzen in de Nederlandse cafés en restaurants inderdaad met een grote sprong omhooggegaan – in januari 2002, de maand van de invoering van de euro met 50 procent, omgerekend naar jaarbasis. In veel andere eurolanden werden de prijzen geleidelijker verhoogd. De onderzoekers verklaren de prijsstijging met behulp van het begrip menu costs. Het kost een ondernemer geld om zijn prijzen te verhogen, bijvoorbeeld omdat hij nieuwe menukaarten moet laten drukken. Om deze kosten te vermijden, probeert hij niet al te vaak de prijzen te verhogen. En als het dan toch moet – omdat er een nieuwe munt komt – kan hij maar beter een voorschot nemen op allerlei toekomstige kostenstijgingen.