Leipziger Weihnachtscantaten:

De komst van Sinterklaas, de Goedheiligman die aan de vooravond van zijn naamdag op 6 december cadeautjes uitdeelt, verwijst elk jaar vooruit naar de komst van het heilige Christuskind, in de Kerstnacht van 25 december. Daarom geeft Sint graag kerstmuziek van Bach, de heilige componist, die voor de kerstdienst in de Leipziger Thomaskirche altijd zijn juichendste muziek schreef. `Jauchzet, frohlocket' (Juicht, jubelt), zo begint Bachs Weihnachtsoratorium. Maar ook zijn andere kerstmuziek, de vier kerstcantates en het Magnificat die het Collegium Vocale Gent en solisten zo voortreffelijk en vrolijk zingen onder leiding van Philippe Herreweghe, beginnen uitbundig en schallend: `Gelobet seist du, Jesu Christ', `Christum wir sollen loben schon', `Christen, ätzet diesen Tag', `Ich Freue mich in dir' en, in het latijn, `Magnificat anima mea Dominum'. De kerst van Bach is het mooiste kerstfeest.

(Magnificat Harmonia

Mundi 901781.82)*****

    • Kasper Jansen