Lachen om de boze kip

In de aanloop naar sinterklaas speelt redacteur Hendrik Spiering nieuwe bordspelletjes. Vandaag Munchkin en Vriendenspiegel: beide zeer ongewoon.

Ergens in een duister gangenstelsel doe je een kerkerdeur open. Wat zit daar achter? Een grote boze kip! Als je hem verslaat stijg je een niveau. Als de kip wint, verlies je een level. Gelukkig, je kan bijna niet verliezen want de kip zelf heeft maar een `level 2' – niet veel. Hoge levels winnen van lage. Maar wat als achter de deur `ondoden' verschijnen: de gebroeders Wright! Level 16! Gelukkig, ze vallen alleen spelers aan van level 4 en hoger. Achter de kerkerdeur zit niet altijd gevaar, je kunt er ook ook een lunchpauzekaart aantreffen. Handig, want daarmee kun je monsters wegsturen bij een volgend gevecht.

Bent u daar nog? Welkom in de wereld van Munchkin, het spel dat het afgelopen jaar de grootste verdeeldheid veroorzaakte bij ons thuis. Nou ja, verdeeldheid. Alleen ik vond het érg leuk, de rest twijfelde diep. Maar iedereen moest hard lachen om dit idiote en baldadige spel.

Die kerker is gewoon een stapel `kerkerkaarten' waarop de vreemdste figuren, vervloekingen en monsters staan afgebeeld. Met die vervloekingen en andere wapens kun je je voordeel doen, maar die monsters moet je direct bestrijden. Een complicatie is dat de anderen zich met jouw gevecht mogen bemoeien, aan jouw kant, of aan de kant van het monster. Er is ook een schatkaartenstapeltje, daar haal je wapens. Zo kun je bijvoorbeeld een keukentrapje winnen (alleen te gebruiken door een halfling en 400 goudstukken waard). Altijd handig! Voor het gevecht is verder van belang dat je beschikt over een moeilijk te doorgronden combinatie van eigenschappen: een level (belangrijk voor de gevechten), een ras (mens, elf, dwerg of halfling) maar ook een klasse (krijger, magiër, dief of priester) en iedere eigenschap levert weer andere privileges op.

Niet alles is onmiddellijk duidelijk, en dat leverde veel onrust op. Al snel rees de vraag: 'ben ik nu eigenlijk dood?'. Ook de kwestie `is vuur een kaart?' is bij ons thuis nog altijd niet opgelost. De superregel dat bij problemen de eigenaar van het spel beslist, werd door de anderen niet als een oplossing ervaren, want die eigenaar was ik.

Ongetwijfeld is dit knettergekke spel vooral leuk voor mensen die bekend zijn met het spel Magic, waarmee dit soort queeste-achtige rollenspelen doorgaans in diepe ernst worden uitgespeeld, en anders wel voor inwoners voor studentenhuizen. Maar ook ik vind de uitbundige rommeligheid van Munchkin leuk.

Leuker voor een groter publiek is het verder al even ongewone maar totaal andere spel Vriendenspiegel. Het is een klassiek `partyspel' waarbij de deelnemers allerlei psychologische vragen over zichzelf en anderen moeten beantwoorden, maar véél sympathieker dan die verkeerd-melige massaproductiespelletjes die ik tot nu toe uit dat genre kende. De opzet is simpel: je moet raden wat andere spelers zullen antwoorden op die vragen. De vragen in Vriendenspiegel vormen het geheim: ze zijn zo gewoon en gemoedelijk (en soms ook zo cryptisch) dat er bij ons vrijwel altijd levendige discussie ontstond. `De peuk is het einde van een illusie', ja of nee? Of: `Je wilt elk jaar de kermis bezoeken', `Afscheid nemen valt je zwaar?' Nou, ja of nee? Ideaal voor oudjaar.

Aantal spelers: 3-6 (Munchkin), 4-6 (Vriendenspiegel), vanaf 12 jaar, ca. 60 minuten

Eminent geschikt voor: liefhebbers van ongewone spelletjes

Munchkin €25 (www.ps-games.nl)

Vriendenspiegel €49 (www.vriendenspiegel.nl)

    • Hendrik Spiering