Kunst of mode?

Het Amsterdams fotomuseum FOAM doet deze maanden veel aan mode, merkten Chantal Keizer (foto's) en Willy Bakker (tekst) onlangs tijdens de museumn8.

Begin deze maand, tijdens de Museumn8, is in het Amsterdamse fotomuseum FOAM een bijzondere samenwerking met de clipzender MTV gestart: samen presenteren ze jong Nederlands fototalent. Het gaat bij deze eerste expositie om jonge modefotografen, zoals Femke Reijerman en Hermanna Prinsen, die voor Elle Wonen en Rails werken. Dat onderwerp, modefotografie, sluit goed aan bij de overzichtstentoonstelling van Guy Bourdin, de Franse modefotograaf die meer dan 30 jaar voor de Franse Vogue heeft gewerkt. Tot begin januari zijn de modefoto's te zien, van Bourdin en het jonge `MTV'talent. Tijdens de Museumn8 op 6 november, was er nog meer talent in FOAM te zien, in de vorm van modeshows. Zoals die van Monique van Heist. Zij showde haar eerste collectie, na een kunststudie en modeopleiding: ,,Ik maak graag kleding die mensen willen hebben en 't moet vooral begrijpelijk zijn'', aldus een trotse Monique.

Er was meer opmerkelijke mode tijdens de Museumn8, zoals de fashionevent van Mediamatic, het moderne interactieve mediamuseum dat te vinden is in het Post CS gebouw in Amsterdam. Voor de Museumn8 hadden Annelot Kamminga en Henk Boverhoff speciale `Wild Boar' jurken ontworpen. De choreografie van de show was in handen van Nancy Mauro-Flude. De collectie was één groot geslaagd experiment. Beelden kunstenaar Boverhoff had de jurken namelijk voorzien van speciaal gefixeerde (wasbare) houtskooltekeningen van everzwijnen. Geïnspireerd op de uitspraak `paarlen voor de zwijnen werpen', het jachtseizoen en het huidige herfstige jaargetijde.

Fotografiemuseum FOAM, Keizersgracht 609, A'dam; expositie Guy Bourdin t/m 5 jan 2005

    • Willy Bakker