Kalenderdance

Natuurlijk, 50 miljoen fans kunnen het niet bij het verkeerde eind hebben. Maar de populariteit van de Nederlandse dj Tiësto, die lezers van een dance-blad nu al een paar jaar achtereen tot beste dj ter wereld hebben uitgeroepen, is een van de grootste raadsels van deze tijd. Hoe is het mogelijk dat iemand met zulke oersaaie muziek zo beroemd is geworden dat de Grieken in een krampachtige poging om eigentijds te zijn hem de opening van de Olympische Spelen in Athene hebben laten opluisteren? De nummers van dj Tiesto met hun dreinende melodietjes op eeuwig doorbeukende beats lijken op de `Vogeltjesdans', maar dan wel een `Vogeltjesdans' met de lengte van een Mahlersymfonie.

In zijn videoclips wordt dj Tiësto's eenvormige muziek, die vermoedelijk ook voor de 50 miljoen fans alleen genietbaar is nadat ze een stevige cocktail partydrugs tot zich hebben genomen, helaas niet gecompenseerd door fantastische beelden. Bestond dj Tiësto's vorige clip voornamelijk uit niet meer dan opnamen van een immens publiek en dj Tiësto zelf achter zijn twee draaitafels, de nieuwe clip, `Just Be', bestaat uit plaatjes die afkomstig lijken van een kalender uit de Etos. Even denk je bij het zien van `Just Be' met camp te maken te hebben, maar hiervoor wijdt de vrouw zich met te veel toewijding aan het playbacken. Bovendien is ironie en camp wezensvreemd aan het werk van dj Tiësto. Gelukkig maar overigens: nog erger dan een oprechte Tiësto zou een ironische dj Tiësto zijn.

Net zoals de muziek van dj Tiësto aan elkaar hangt van house-clichés, blijft ons in de video `Just Be' geen gemeenplaats uit de paradijselijke wereld van de kalenders bespaard. De vrouw wandelt door landschappen die bij kalenderfotografen populair zijn, zoals woestijnen met Joshua Trees en zanderige kusten. Op een gegeven moment bevindt ze zich in het water en kijkt ons, precies zoals het hoort in reclamefoto's, met haar hoofd net boven het water veelbetekenend aan. Het enige opmerkelijke aan de clip is dat de vrouw, anders dan in arrenbie- en hiphopclips, niet gehuld gaat in een te kleine bikini, maar in een of andere hippiejurk uit een ver verleden. Zo past de video van `Just Be' volmaakt bij de muziek: de beelden zijn al net zo weinig inventief als de eeuwig doorreutelende beat.

    • Bernard Hulsman