Inval in moskee in Bagdad

Honderden Iraakse militairen, gesteund door Amerikaanse troepen, hebben gisteren na het vrijdaggebed een inval gedaan in een sunnitische moskee in de hoofdstad Bagdad. Toen woedende moskeegangers de militairen met schoenen begonnen te bekogelen, openden de laatsten het vuur. Daarbij doodden ze vier mensen en verwondden ze er zeker negen, aldus getuigen en een invloedrijke groep sunnitische geestelijken.

De inval in de Abu Hanifa moskee, een van de belangrijkste sunnitische moskeeën in Irak, volgde op de arrestatie van zeker 100 mensen in een sunnitische wijk van Bagdad de dag tevoren. Volgens de politie waren onder de arrestanten rebellen die waren ontsnapt uit de West-Iraakse stad Falluja, het rebellenbolwerk dat deze week door Amerikaanse troepen is ontmanteld. In de moskee werden 40 mensen aangehouden.

De laatste dagen zijn ook verscheidene sunnitische geestelijken opgepakt. De Iraakse interim-regering, die probeert de sunnitische opstand te beteugelen om de voor januari vastgestelde verkiezingen mogelijk te maken, heeft gewaarschuwd dat geestelijken die aanzetten tot geweld worden beschouwd als ,,deelnemend aan terrorisme''. Amerikaanse troepen vielen gisteren ook een sunnitische moskee in de stad Qaim bij de Syrische grens binnen. Een geestelijke brandmerkte de inval als wraak voor zijn verzet tegen het grote Amerikaanse offensief tegen de rebellen in Falluja.

De rebellen op hun beurt lieten gisteren van zich horen met een zelfmoordaanslag op een politiepatrouille in Bagdad, waarbij een politieman en vijf burgers werden gedood. Bij een zelfmoordaanslag op een politiebureau in Hilla, ten zuiden van Bagdad, vond alleen de dader de dood.

In de noordelijke stad Mosul zou een regeringsaanval op handen zijn op rebellen die er zich hebben verschanst. Bijna 3.000 Amerikaanse en Iraakse regeringsmilitairen zijn sinds maandag in de stad gestationeerd om er de orde te herstellen. Het grootste deel van de politie is gedeserteerd of overgelopen nadat opstandelingen in de aanval waren gegaan.