Grootste Nederlander of grootste fiasco? 2

KRO's verkiezing van `De Grootste Nederlander' was gedoemd te mislukken, omdat het doel nooit bereikt kon worden. Er bestaat namelijk geen `Grootste' Nederlander. Nu niet en nooit niet. Het was voorspelbaar dat de winnaar een dode zou zijn, want het martelaarschap staat in onze christelijke cultuur nog altijd hoog aangeschreven.

En op de finale-avond liet de stemcomputer het afweten. Niet Pim Fortuyn had de `Grootste Nederlander Aller Tijden' moeten worden maar Willem van Oranje. Als er maar lang genoeg doorgeteld had kunnen worden! Zoiets verzin je toch niet.

Dit tv-verkiezingscircus was zinloos, lachwekkend, dom van opzet, onuitvoerbaar, verre van eerlijk en een belediging van de talloze onbekende mensen die gewoon elke dag proberen goed te leven, goed te werken, goed te doen en een goed voorbeeld te geven, zonder ooit bekend, laat staan groot te worden.

Om er enkelen te noemen: treinconducteurs die onder groeiende agressie hun werk blijven doen, uiterlijk blijmoedig maar met het angstzweet op hun ziel. Verpleegsters, sportinstructeurs, stratenmakers, al die mensen in de zorg die hun arbeidsomstandigheden alleen maar zien afbrokkelen, terwijl de zorgbehoefte toeneemt.

Dat zijn de ware `Grote' Nederlanders. De rest is lucht en humbug, kijkcijferjacht, zelfbevrediging van wereldvreemde programmamakertjes. Armoe van het Kleinste Gemene Veelvoud. Bah!

    • Gé Tol Deventer