Google komt met nieuwe zoekmachine

Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft een nieuwe zoekmachine gelanceerd die wetenschappelijke publicaties via internet makkelijker toegankelijk maakt.

De zoekmachine www.scholar.google.com geeft minder resultaten dan een zoekopdracht op de reguliere zoekmachine google, maar levert alleen verwijzingen naar wetenschappelijke tijdschriftartikelen, rapporten en boeken.

De nieuwe zoekmachine rangschikt resultaten op grond van wetenschappelijke relevantie. Dat betekent dat een publicatie waar veel andere wetenschappers in hun artikelen naar verwijzen bovenin de lijst staat. De reguliere google verwijst in de eerste plaats naar websites die vaak worden genoemd op andere sites, of die vaak worden bekeken.

Op dit moment is uitgever Thomson Scientific met zijn science citation index wereldwijd marktleider op het gebied van zogeheten citatie-scores die een maat zijn voor het belang van wetenschappelijke publicaties. Deze scores zijn van belang voor de beoordeling van onderzoekers. Een artikel waar veel naar wordt verwezen wordt door opdrachtgevers en collega's beschouwd als een goed artikel. De scores bepalen ook het aanzien van wetenschappelijke tijdschriften. Een goed tijdschrift heeft een hoge gemiddelde citatie-score.

,,Dit initiatief is een aanval van Google op de absolute monoliepositie van Thomson op het vlak van citatiescores'', zegt T. van Raan, hoogleraar aan het Centrum voor Wetenschaps- en Technologie Studies in Leiden en expert op dit terrein. ,,Het zal interessant zijn om te zien in hoeverre deze informatie gebruikt gaat worden voor de beoordeling van wetenschappers.''

De nieuwe site van Google kan een steun in de rug zijn van wetenschappers die pleiten voor `open access', een systeem waarin resultaten van onderzoek voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Google.scholar verwijst namelijk niet alleen naar artikelen die bij wetenschappelijke uitgevers tegen betaling verkrijgbaar zijn, maar ook naar de gratis en aangepaste versies van die artikelen die steeds meer wetenschappers op hun eigen website plaatsen.