Geen motie van wantrouwen tegen Annan

De vakbond van het personeel van de Verenigde Naties heeft gisteren VN-chef Annan gevraagd om meer openheid in onderzoeken naar wangedrag van eigen topmensen. Maar de bond wil zeker geen motie van wantrouwen tegen Annan.

De ledenraad spreekt wel in een resolutie ,,gebrek aan vertrouwen'' uit in het hogere VN-bestuur wegens de aanpak van verscheidene affaires, zoals de vermeende seksuele intimidatie door Ruud Lubbers, hoofd van de vluchtelingenorganisatie UNHCR. De raad uit ,,grote bezorgdheid'' over wat hij ziet als een trend onder VN-topmensen om VN-functionarissen die van wangedrag worden beschuldigd, vrijuit te laten gaan.

Vakbondsvoorzitter Rosemarie Waters verwierp elke suggestie als zou de bond hebben willen stemmen over een motie van wantrouwen tegen Kofi Annan, zoals het persbureau AFP gisterochtend meldde, op basis van bronnen bij de bond. Volgens bondsleden was een ontwerpresolutie ,,verkeerd geïnterpreteerd''. Waters zei dat de bond achter Annan staat: ,,We hebben niet alleen vertrouwen in hem, we steunen hem volledig. We willen alleen dat zijn hogere bestuurders de transparatie en aansprakelijkheid tonen die hij de organisatie heeft voorgeschreven.''

,,Er is een berg gemaakt van een molshoop'', zei een medewerker van Annan gisteravond vanuit New York over de ophef over een motie van wantrouwen. ,,Maar de [Amerikaanse] rechtervleugel is ongetwijfeld verrukt'', zei hij verwijzend naar de weerzin tegen de VN in delen van het Congres en de regering. Een andere medewerker noemde een motie tegen Annan ,,absurd''. ,,Kofi Annan is één van de populairse secretarissen-generaal in de geschiedenis.'' Volgens hem wordt Annan binnenkort in Duitsland gelauwerd als ,,meest gerespecteerde secretaris-generaal aller tijden''.

Desondanks ergert de vakbond zich aan Annans vrijspraak deze week van de chef van het interne onderzoeksbureau OIOS, Dileep Nair. Hij leidde in mei het onderzoek tegen Lubbers wegens seksuele intimidatie van een staflid. De bond wil nu het onderzoeksrapport over Nair hebben.

De vakbond vroeg in april om een onafhankelijk onderzoek naar het wervings- en bevorderingsbeleid binnen OIOS na anonieme klachten dat Nair Indiase VN-medewerkers bevoordeelde. Ook wilde de bond vermeende corruptiepraktijken in OIOS en ander ,,wangedrag' van Nair zelf onderzocht zien. Volgens anonieme beschuldigingen zou Nair twee medewerkers hebben aangesteld en bevorderd in ruil voor ,,seksuele gunsten''. Maar daarvoor bleek in een onderzoek door VN-ondersecretaris-generaal voor management Bertini ,,geen greintje bewijs'', zegt een medewerker van Annan.

Annan behield ,,volledig vertrouwen'' in Nair. Maar het bevreemdde de vakbond dat Annans kabinetschef Iqbal Riza in een brief aan de bond schreef dat Bertini had aangeraden Nair te adviseren ,,gepaste behoedzaamheid te betrachten bij personeelsbeslissingen'' om een ,,negatieve indruk'' bij stafleden ,,te minimaliseren''.

De bond vind het ook vreemd als formele klager nooit geïnformeerd te zijn over het maandenlange onderzoek. Annans woordvoerder Eckhard erkende gisteravond dat die gang van zaken ,,niet juist lijkt''. Hij zei dat er volgende week een gesprek komt met de bond. Eerder al liet Annan Lubbers vrijuit gaan, ook al achtten de onderzoekers de oud-premier schuldig.

    • Robert van de Roer