England's Dreaming

In 1991 verscheen England's Dreaming van Jon Savage, nog altijd de beste studie over de Britse punkexplosie. Nu pas verschijnt de cd waarop Savage zijn persoonlijke punk-universum openbaart. Dat begint met de Amerikaanse proto-punk, om via de Engelse Buzzcocks en Penetration uit te komen bij de new wave van Wire en Cabaret Voltaire. Bekende Britpunkers als de Sex Pistols en The Clash worden overgeslagen ten gunste van de punkscene van Canada en de vroege electropop van The Normal; punk in zijn pure vorm was een kwestie van individuele smaak. The Weirdos lieten L.A. exploderen met We got the neutron bomb en Metal Urbain uit Parijs legde al in 1978 een verband tussen electronica en garagepunk. Historisch prachtlawaai.

England's Dreaming: Before During and After Punk (Trikont/Konkurrent)

    • Jan Vollaard