Een flinke zak geld voor een verhuizing

Nederland telt eindeloos veel subsidieregelingen, fondsen en potjes ter ondersteuning van bijzondere projecten. Vandaag: vestigingssteun van Overijssel voor het bedrijf Bruno Productions BV.

De rode vloerbedekking ligt er al, het kantoor is ingericht en alle achttien werknemers van Bruno zijn voorzien van een werkplek. Alleen de dozen die nog moeten worden uitgepakt, staan uit het zicht, in een kast. Bruno, een licentiebureau dat sinds een paar jaar ook een eigen fotopersdienst heeft onder de naam Bruno Press, zat tot voor kort in Zutphen, in de provincie Gelderland. Per 1 november is het bedrijf gevestigd in het Overijsselse Deventer, dat veertien kilometer verderop ligt.

Nelleke Bruno (46), die samen met haar man het bedrijf leidt, laat trots de nieuwe bedrijfsruimte zien. In de ontvangsthal staan diverse producten uitgestald, zoals servies en T-shirts met ontwerpen van Keith Haring en shawls met Picasso-prints. Bruno heeft aan deze producenten van serviesgoed en textiel licenties verstrekt onder de divisie ArtMerchandising Benelux. De mensen van Bruno Press, op de tweede verdieping, leveren foto's aan kranten, tijdschriften en uitgevers. Bruno Press heeft een website met 1,5 miljoen foto's op de server. ,,Toen het stationsplein in Zutphen, waar wij zaten, werd verbouwd, maakten we ons vooral zorgen om deze kast met tig kabeltjes. We wilden niet riskeren dat het systeem bij het boren plat zou komen te liggen.''

Bovendien werd het pand in Zutphen te klein. ,,We zaten boven een makelaarskantoor, op één verdieping. Het was in april toen ik 's avonds mijn man in bed aanstootte en zei: `We moeten verhuizen.' Toen het huurcontract afliep, hebben we het niet verlengd. In eerste instantie hebben we vooral in Zutphen gezocht, maar we konden niets vinden.''

Toen Bruno met de website in april winnaar werd van de Webtrofee van de Digikring-Stedendriehoek, een netwerkorganisatie voor ICT-bedrijven in de regio Apeldoorn-Deventer-Zutphen, kwamen ze in contact met de provincie Overijssel. ,,Ik wilde graag aandacht voor deze prijs en een beetje netwerken kan geen kwaad, dus heb ik de provincie Overijssel gebeld. Toen ik vertelde over onze zoektocht naar een kantoor, vroeg degene die ik aan de telefoon had of we niet aan Overijssel hadden gedacht, aan Deventer wellicht. Toen hoorde ik ook voor het eerst van de vestigingssubsidie.''

In Deventer bleken veel kantoren leeg te staan, zegt Nelleke Bruno, en al snel vonden zij een geschikt pand langs de A1. ,,We zaten al met de handen in het haar. Stom natuurlijk, dat we niet eerder aan Overijssel gedacht hadden.'' Nog voordat duidelijk was of ze de subsidie van de provincie kregen, besloten ze naar Deventer te verhuizen. ,,We moesten snel iets nieuws hebben en dit pand beviel ons. Bovendien hadden we die subsidie niet echt nodig. Erg fijn is het wel, want het dekt een deel van de verhuiskosten.''

Voor elke arbeidsplaats die Bruno realiseert, krijgt het bedrijf 4.000 euro. In totaal zullen er binnenkort twintig mensen werken. De provincie heeft de subsidie voor deze twintig personeelsleden al toegezegd. Wanneer Bruno kan aantonen dat deze arbeidsplaatsen zijn gecreëerd, krijgt het 80.000 euro. Deze zogenoemde Arbeidsplaatsenregeling (APR), die tot doel heeft om de werkgelegenheid in Overijssel te bevorderen, is in 2003 ingesteld. Voor kleinere bedrijven (APR Klein), waar Bruno onder valt, is dit jaar 1,3 miljoen euro gereserveerd. Belangrijk is, volgens gedeputeerde Carry Abbenhues, dat de komst van bedrijven vooral de lokale economie stimuleert. Voorwaarden aan de invulling van de arbeidsplaatsen zijn er niet. Bruno neemt bijvoorbeeld zijn eigen mensen mee, die uit Zutphen komen, en vult alleen de laatste twee vacatures op met Deventenaren.

Het geld voor de APR voor grotere bedrijven (APR II) komt oorspronkelijk van de EU, de provincie en het ministerie van Economische Zaken, vertelt Abbenhues. ,,Het beleid van de EU is erop gericht om Europa economisch sterk te maken. Ze heeft daarom een aantal wat zwakkere gebieden aangewezen om te verbeteren.'' Vooral Twente moet een inhaalslag maken, zegt de gedeputeerde. ,,De industrie, vooral de textiel, is weggetrokken uit Twente. Wat betreft werkgelegenheid en ontwikkeling van nieuwe bedrijven scoorde Overijssel slecht bij de EU. We hebben daarom meer initiatieven om duurzame werkgelegenheid te bevorderen. Daarbij horen hoogwaardige bedrijventerreinen, goede breedbandvoorzieningen, opleidingen die aansluiten op het bedrijfsleven en het stimuleren van innovaties.''

Deze opstelling van Overijssel was voor Bruno een van de redenen om naar Deventer te gaan. ,,Dit bedrijventerrein ligt aan de A1, ideaal. We hebben nu ook eigen parkeerruimte. Toen we ons hier vestigden, heb ik de wethouder een mailtje gestuurd. Ik kreeg er snel één terug waarin hij ons hartelijk welkom heette. En deze week viel er een brief op de mat waarin we een gratis breedbandscan aangeboden krijgen. Mooi toch?''

Dit is een serie over bijzondere fondsen, subsidies en potjes. Volgende week: steun voor Friese farmacie- en geneeskundestudenten.

    • Marleen Luijt