Dwars door de visbal

De Amerikaanse fotograaf Doug Perrine legde deze vreetorgie van koperhaaien met zijn onderwatercamera vast en behaalde daarmee de hoofdprijs in de competitie `Wildlife Photographer of the Year 2004'. Op een kilometer uit de oostkust van Zuid-Afrika zag Perrine hoe een groep gewone dolfijnen een school sardientjes naar het oppervlak dreef zodat er een compacte `visbal' ontstond. Spoedig kwamen er andere rovers op af zoals tuimelaars, tonijnen en ``duizenden haaien'', aldus Perrine. ``De haaien doken recht in de aasbal om er aan de andere kant weer uit te breken. Soms schoten ze omhoog aan de oppervlakte, hun bek vol vis.''

Perrine is nog altijd diep onder de indruk van zijn ervaring. ``De haaien waren zo geconcentreerd bezig met foerageren dat zij regelmatig tegen mij opzwommen.'' De expositie `Wildlife Photographer of the Year 2004' is tot en met 6 maart 2005 te zien in het Museon in Den Haag.