De Rijcke worden steeds rijker

Onze rijkelui zijn op jacht. De helft van de toptien meervermogenden uit de Quote 500 is dezer dagen betrokken bij overnames of reddingsacties. En vergeet de ondernemers niet die wat lager op de lijst staan.

De familie De Waal (nummer 32 bij Quote; 475 miljoen euro) koopt, via hun familiebedrijf WE International, een deel van de boedel van het failliete beursfonds Vilenzo, eigenaar van kledingmerken als Bad Boys en Van Gils.

In de categorie reddingsacties doen nog twee rijke families van zich spreken. E. Albada Jelgersma (nummer 84; 225 miljoen euro) moet de komende dagen beslissen of hij meedoet met de aandelenuitgifte van Laurus, zijn financieel verzwakte oogappel. Hij bezit 7,7 procent van de aandelen, maar is tevens via zijn beleggingsvehikel AJ Investments eigenaar van 130 panden die Laurus huurt.

De tweede belanghebbende is de familie De Rijcke (nummer vier; 1,8 miljard euro), de voormalige eigenaar van de Kruidvat-winkels en de Groenwoudt-supermarkten. Groenwoudt is in 1999 verkocht aan Laurus, Kruidvat aan Hutchison Whampoa uit Hongkong. Uit het prospectus van Laurus blijkt, voor het eerst, dat de familie De Rijcke via haar beleggingsmaatschappij De Hoge Dennen meer dan 350 winkels aan Laurus heeft verhuurd.

Mediaondernemer John de Mol (Quote nummer 16; 1 miljard euro) meldde afgelopen week dat zijn beleggingsmaatschappij Talpa een kwart van de aandelen van telecombedrijf Versatel heeft gekocht. De koers van Versatel steeg subiet. Talpa koopt en verkoopt regelmatige grote aantallen Versatel-aandelen.

Drie Quote-nummers kochten samen de helft van de aandelen van zakenbank Kempen & Co. 20 procent komt in handen van financier NPM, die indirect via het familiebedrijf SHV grotendeels in handen is van de familie Fentener van Vlissingen. De drie broers Frits, Paul en John staan drie (2 miljard euro), vijf (1,6 miljard euro) en zeven (1,6 miljard euro).

Ongeveer 10 procent van de zakenbank komt in handen van Kempen-directeur Wiet Pot zelf. Hij staat nummer 130 (150 miljoen euro). En de familie Van der Vorm (nummer 10; 1,2 miljard euro) tekent via zijn beursgenoteerde investeringsmaatschappij HAL ook voor 20 procent. HAL verdiende in 1998 zo'n 100 miljoen euro met de verkoop van een groot pakket Kempen-aandelen toen de bank nog beursgenoteerd was. HAL kocht de aandelen ooit voor, omgerekend, 4 euro en verkocht ze vijf jaar later voor ruim 72 euro per stuk. Zo simpel is beleggen, voor rijke- en armelui: laag kopen, hoog verkopen.

    • Menno Tamminga