De Friesland

De Friesland Zorgverzekeraar heeft 394.000 verzekerden (340.000 ziekenfonds en 54.000 particulier).

De nominale ziekenfondspremie voor 2004 is 25,50 euro per persoon per maand. De maandpremie voor een basispakket particulier voor een alleenstaande van 30 jaar is zonder eigen risico 106,80 euro per maand (inclusief verplichte wettelijke bijdrage). Er zijn twee aanvullende verzekeringen van 12 euro en 21,55 euro; een tandartsverzekering kost 3,80 euro.

,,De Friesland vindt het een groot goed dat het onderscheid tussen ziekenfonds en particulier gaat verdwijnen. Goed is ook dat we meer ruimte krijgen om goede zorg in te kopen en als een soort zaakwaarnemer voor onze klanten kunnen gaan optreden. Positief is verder dat de consument meer macht krijgt doordat het beter mogelijk wordt om verzekeraars te vergelijken aan de hand van benchmarklijstjes van organisaties zoals de Consumentenbond. Onvoldoende afgedekt in het wetsvoorstel is de risicoselectie door verzekeraars. Het mag niet zo worden dat sommige verzekeraars lagere premies dan anderen kunnen leveren omdat ze alleen verzekerden met gunstige risico's uit de markt vissen.

,,Het regionale karakter van De Friesland is een pluspunt, want als ziektekostenverzekeraar moet je dicht op je klanten en zorgaanbieders zitten. Wij hebben meer kennis van de markt in het Noorden dan landelijke verzekeraars, waardoor we voor een scherpe prijs zorg kunnen inkopen. Dat voordeel geven we terug aan onze klanten en daarom zitten we in de top-5 van goedkoopste verzekeraars. Op serviceniveau behoren we zelfs tot de top-3 door onze goede bereikbaarheid en hoge snelheid van uitbetalen en polisaanpassingen. Onze ambitie is om in die top te blijven.

www.defriesland.nl