Chinezen naar Taiwan

Zakenlieden die afkomstig zijn uit wat China beschouwt als de `afvallige provincie' Taiwan kunnen vrijwel ongehinderd naar het Chinese vasteland reizen. Omgekeerd is dat veel moeilijker.

Dat is niet eerlijk, vindt China, en daarom heeft Taiwan nu besloten dat er jaarlijks tien keer zo veel Chinese zakenmensen naar het eiland mogen komen dan nu nog het geval is. Ook mogen ze per bezoek langer blijven: twee weken in plaats van vroeger tien dagen.

China en Taiwan drijven politiek gezien steeds verder uiteen, maar economisch raken Taipei en Peking steeds sterker op elkaar betrokken. China is Taiwans grootste exportmarkt. Taiwan had volgens Chinese cijfers in 2003 een handelsoverschot van 30,6 miljard euro met China. Volgens China komt dat omdat Taiwan het veel te moeilijk maakt voor Chinese zakenlieden om zelf te komen kijken naar de mogelijkheden die Taiwan ook voor de Chinese export biedt.

Dat Taiwan de regel juist nu versoepelt, komt omdat er parlementsverkiezingen voor de deur staan. De huidige president Chen Shui-bian is bij het zakenleven niet erg populair, omdat hij China te veel tegen Taiwan in het harnas zou jagen met zijn suggesties over een formele afhankelijkheid voor Taiwan. Maar er is ook nog een reden. Taiwan heeft de laatste jaren veel van zijn fabrieken naar China zien gaan. `Made in Taiwan' is allang vervangen door `Made in China'. Taiwan hoopt zich nu te profileren als een regionaal centrum voor onderzoek en ontwikkeling.