alleenheersers

Wat Co Adriaanse dit seizoen met AZ presteert, deed Georg Kessler in het kwadraat met AZ'67. Een kwart eeuw geleden behoorde de Alkmaarse voetbalclub onder leiding van de rechtlijnige Kessler zelfs tot de Europese subtop, getuige de eervol verloren UEFA-Cupfinale tegen Ipswich Town. Met financiële steun van de zakenbroeders Molenaar werd de hegemonie van PSV, Ajax en Feyenoord doorbroken. In 1981 won AZ'67 de nationale beker na een 3-1 zege op Ajax en de nationale titel na een 5-1 zege op Feyenoord. AZ'67 speelde in een vooruitstrevend 4-4-2-systeem, waardoor centrumspits en goaltjesdief Kees Kist regelmatig bankzitter was. Linksbuiten Pier Tol en rechtsbuiten Kurt Welzl kregen vaak de voorkeur van de trainer, die buiten Alkmaar werd uitgelachen om zijn beroepsernst maar onverstoorbaar aan zijn Dreamteam sleutelde. Het middenveld vormde het hart van het elftal. De technisch begaafde spelverdelers Jan Peters (tikkie breed) en Kirsten Nygaard (fluwelen dieptepass) vulden elkaar perfect aan. In het centrum van de defensie vormden John Metgod en Ronald Spelbos een degelijke tandem. Linksback Hugo Hovenkamp kon aanvallen én verdedigen. Doelman Eddy Treytel kreeg weinig ballen, zo gesmeerd liep het veldspel. De voetbalvreugde in de Alkmaarderhout was echter van korte duur. Het publiek bleef weg, de Molenaars draaiden de geldkraan dicht en de uitverkoop van dure spelers bleek onvermijdelijk.

Dit is de zestiende aflevering in een serie over alleenheersers in de sport.

    • Jaap Bloembergen