Agassi slaat Britse fiscus om de oren

Andre Agassi heeft gisteren een rechtszaak tegen de Britse belastingdienst gewonnen, die verregaande gevolgen kan hebben. De 34-jarige proftennisser uit Las Vegas werd in hoger beroep in het gelijk gesteld: als niet-ingezetene hoeft hij geen belasting af te dragen aan de Britse schatkist.

Van de Britse fiscus ontving Agassi een rekening van omgerekend 40.000 euro over het belastingjaar 1998/99. De routinier die in achttien jaar in totaal maar liefst 29.366.679 dollar bijeen sloeg, schrok naar verluidt niet van de aanslag, maar weigerde uit principe te betalen. De belastingdienst kwam tot het bedrag op basis van de geschatte verdiensten (prijzengeld Wimbledon en sponsorinkomsten) van Agassi in dat bewuste jaar.

Het Hof van Beroep in Londen onderschreef de argumenten van de advocaten van de Amerikaan dat de tennisser op dat moment geen vaste woonplaats had in Groot-Brittannië noch eigenaar was van een bedrijf dat in Groot-Brittannië was gevestigd. Op die gronden kwam Agassi niet in aanmerking als belastingbetaler in het Britse Rijk.

Door de uitspraak van het Hof kan de Britse fiscus gedwongen worden tot vele terugbetalingen. Buitenlandse sterren uit de showbusiness en topsporters droegen in het verleden altijd belasting af over hun gages en prijzengeld. Juristen menen dat Agassi een precedent heeft geschapen.