`Wereldballen' zijn nog zeldzaam in Sevilla

Maarten Lafeber en Robert-Jan Derksen spelen deze week voor Nederland de World Cup Golf in Sevilla. Een paar dagen later volgt in China al weer het eerste toernooi dat telt voor de Europese ranglijst van 2005.

World Cup Golf 2004, het klinkt iets mooier dan het in werkelijkheid is. Het toernooi voor 24 teams op de Real Sevilla Golfclub kun je met de beste wil van de wereld niet aanduiden als een officieel wereldkampioenschap golf. Daarvoor mist het evenement historie en prestige. Punten voor de wereldranglijst zijn er ook niet te verdienen en het prijzengeld telt niet mee voor de diverse ranglijsten. Toch zijn er aardig wat topspelers naar Sevilla gekomen.

De World Cup is voor de meeste spelers vooral een aardige gelegenheid om na een lang en inspannend seizoen de bankrekening nog een keer flink te spekken. Er zit vier miljoen dollar in de prijzenpot, waarvan 1,4 miljoen voor het winnende tweetal. Maarten Lafeber en Robert-Jan Derksen hadden na de eerste ronde nog alle kans op een mooie cheque. Ze kwamen in de fourball betterball (op iedere hole telt de beste score van de twee spelers) tot 65 slagen, -7. Daarmee bezetten ze een tiende plaats, vijf slagen achter de Ierse Ryder Cup-helden Padraig Harrington en Paul McGinley en de verrassend sterk spelende Oostenrijkers Martin Wiegele en Markus Brier die de achttien holes in slechts zestig slagen afraffelden.

Lafeber en Derksen hebben hun zinnen gezet op een top-5 notering. ,,We zijn het aan onze stand verplicht minimaal in de top-10 te eindigen, maar er moet meer in zitten'', zegt het Nederlandse duo aan de rand van de puttinggreen van de Real Sevilla Golfclub. ,,Als die Oostenrijkers hier een rondje 60 kunnen maken, moeten wij daar zeker toe in staat zijn.''

Vandaag staat de eerste foursome op het programma (de twee spelers slaan om en om met dezelfde bal), morgen wordt er weer fourball gespeeld, zondag de afsluitende foursome. Voor Lafeber en Derksen is het duidelijk: de twee rondjes foursome gaan de doorslag geven. ,,Als een van de twee spelers bij die spelvorm niet `op tik is', ben je kansloos. Foursome is lastig spelen, je komt moeilijk in het ritme omdat je maar weinig ballen slaat. Als we in de foursomes twee keer onder par scoren gaan we hoog eindigen.''

Lafeber kan een opsteker wel gebruiken na een teleurstellend seizoen. Vorig jaar werd hij, mede door de winst in het Dutch Open, 29ste op de Europese jaarranglijst. Zijn langverwachte doorbraak naar de Europese top leek aanstaande. Dit jaar werd hij met 302.426 euro prijzengeld slechts 69ste. De terugval is voor een deel te wijten aan een slepende elleboogblessure. ,,Omdat ik een hogere balvlucht wilde creëren, heb ik mijn swing aangepast'', zegt Lafeber. ,,Dat is helemaal verkeerd uitgepakt. Mijn swing werd zonder dat ik er erg in had steeds slechter waardoor ik ook mijn arm heb geforceerd.''

Vorige week heeft Lafeber in Florida getraind bij zijn coach Gregor Jamieson. ,,We hebben veel gewerkt met de video. Mijn swing ging iedere dag vooruit, voelde steeds vertrouwder aan en de pijn in mijn arm is weg. Ik sloeg aan het eind van de week wereldballen.''

In de eerste ronde van de World Cup zijn die `wereldballen' nog tamelijk zeldzaam. ,,Toernooigolf is toch anders'', zegt Lafeber. ,,Ik durf als het om de punten gaat niet vrijuit door de bal te slaan, dat heeft nog even tijd nodig.'' Al te veel tijd heeft hij niet. De komende twee weken staan de eerste toernooien die meetellen voor de Europese Tour 2005 al weer voor de deur: het Chinees Open in Sjanghai en het Hongkong Open.

,,Elk nadeel heeft zijn voordeel'', zegt Lafeber zijn vriend en mentor Johan Cruijff, in Sevilla ook van de partij, na. ,,Dit jaar was frustrerend maar ook uiterst leerzaam. Vanaf volgende week maak ik een nieuwe start. Ik heb hoge verwachtingen. In gedachten ben ik al zeker anderhalve maand bezig met de toernooien in China en Hong Kong.''

Robert-Jan Derksen speelt de twee toernooien in Azië ook, maar van de start van een nieuw seizoen wil hij niet weten. ,,Ik speel Sjanghai en Hongkong maar eigenlijk ben ik toe aan vakantie. Over twee maanden begint voor mij het nieuwe golfjaar pas.''

Derksen kijkt met gemengde gevoelens terug op 2004. ,,Aan de ene kant heb ik bereikt wat ik wilde: ik ben constanter gaan spelen en heb in twintig toernooien de cut gehaald. Teleurstellend is dat ik maar één keer in de positie ben geweest om een toernooi te winnen, dat was op deze baan in het Sevilla Open waar ik vierde werd.''

Derksen eindigde in 2003 als veertigste op de Europese ranglijst. Dit jaar verdiende hij 331.216 euro en zakte naar de 63ste plaats. Voor het komende jaar is zijn belangrijkste doel winnen op de Europese Tour. ,,Regelmatig in de top-20 eindigen en veel cuts halen is goed en lucratief, maar dat is niet de reden dat ik golf. Na mijn overwinning in de Dubai Desert Classic weet ik wat voor enorme kick winnen geeft, naar dat gevoel verlang ik terug.''

De 30-jarige Derksen zal dan in elk geval beter moeten putten. Zijn lange spel wordt steeds beter, op de greens begint de ellende. Het gemiddeld aantal putts steeg dit jaar van 29.1 naar 30.1 per ronde. ,,Op dit niveau moet je rond de 28 putts zitten'', zucht Derksen. ,,Ik lever ten opzichte van de andere spelers ieder rondje een tot twee slagen in op de greens, op die manier kun je onmogelijk toernooien winnen.''

Putten lijkt in golf wel de `Dutch disease'. ,,Nederlanders kunnen niet putten'', zegt Derksen stellig. ,,Maarten en ik hebben een betere swing dan de meeste spelers op de Europese Tour, maar zij maken de putts en wij niet.'' Lafeber ontwikkelde de afgelopen jaren een soort lijfspreuk: ,,Ik sloeg de bal geweldig maar op de greens wilde geen putt vallen'', sprak hij na bijna ieder rondje mismoedig.

Lafeber zegt veranderd te zijn. ,,Ik klaag inmiddels niet meer over het putten, daar raak je alleen maar meer door gefrustreerd. Ik kan wél putten, zeker als de greens zo goed en snel zijn als hier in Sevilla.''

Derksen heeft enkele maanden terug een kunstgrasgreen in zijn tuin laten aanleggen van vijftig vierkante meter. Veel geholpen heeft het nog niet. Hij heeft nu zijn hoop gevestigd op een speciaal ontwikkelde spiegelbril. ,,Die bril geeft tijdens het oefenen de lijnen aan van het putterblad en je ogen naar de hole'', zegt Derksen enthousiast. ,,Ik bleek helemaal verkeerd op te lijnen. Misschien heb ik de oplossing gevonden.''

    • Gerard Louter