Weisglas boos: Hirsi Ali wil nu zelf wegblijven

Tweede-Kamerlid Hirsi Ali kiest er zelf voor om haar werk als parlementariër nu niet uit te oefenen. Dat zegt voorzitter Frans Weisglas van de Tweede Kamer.

Weisglas reageert daarmee op kritiek van vrienden van Hirsi Ali, die zeggen dat het met de dood bedreigde Kamerlid van het Binnenhof wordt geweerd. Sinds de moord op filmer Theo van Gogh op 2 november is Hirsi Ali niet meer in de Kamer verschenen. Hirsi Ali maakte samen Van Gogh de film Submission, waarin de positie van de vrouw in de koran aan de kaak werd gesteld. Een brief die op het lijk van de cineast werd gevonden, verwees nadrukkelijk naar Hirsi Ali. Het Kamerlid dook diezelfde dag onder.

Schrijver Leon de Winter en columnist Afshin Ellian betwijfelen of Hirsi Ali uit vrije wil weg blijft uit de Tweede Kamer. In het televisieprogramma Twee Vandaag zeiden beiden gisteren dat zij uit de Kamer wordt geweerd. Kamervoorzitter Weisglas bestrijdt dit. ,,Dat Hirsi Ali niet komt is haar eigen keuze. Zij kan haar werk doen. Ik heb met de minister van Justitie en de fractievoorzitter van de VVD afgesproken dat wanneer ze haar werk wil doen en ze hier komt, dat er voor gezorgd wordt.''

Weisglas stelt dat Hirsi Ali dusdanig door de moord op Van Gogh is aangeslagen, dat ze daarom tijd nodig heeft om haar werk te hervatten. ,,Haar vrienden zouden zich wat meer moeten inleven in mevrouw Hirsi Ali en niet zulke ondoordachte en domme dingen moeten zeggen'', aldus de Kamervoorzitter. ,,Dat suggereert dat hij zelf erg intelligent is'', reageert Ellian. ,,`Ik mag nergens naartoe gaan', heeft Ayaan Hirsi Ali tegen mij gezegd. Wat Weisglas nu zegt, hebben wij niet van háár gehoord.'' Volgens Ellian moet Weisglas uitleggen wat er met Hirsi Ali aan de hand is. ,,Gaat ze uittreden, gaat ze op vakantie, wat gaat gebeuren?''

Ook de schrijvers Nelleke Noordervliet en Max Pam zien de afwezigheid van Hirsi Ali als ,,onderduiken''. Ze hebben een open brief aan koningin Beatrix geschreven waarin ze het staatshoofd oproepen na haar bezoek aan de Marokkaanse gemeenschap een bezoek te brengen aan Hirsi Ali. Ze menen dat het passender was geweest als ,,het staatshoofd allereerst, en bovenal, Ayaan Hirsi Ali had bezocht''.