Van Ardenne ziet af van fiscale steun project Band Aid

Minister van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking, CDA) is niet van plan om een bijdrage te leveren aan het nieuwe Band Aid-initiatief van de Britse popzanger Sir Bob Geldof voor de slachtoffers van het geweld in Darfur.

Dit heeft een woordvoerster van de minister vanmorgen desgevraagd gezegd. ,,We vinden het een fantastisch particulier initiatief, maar we willen geen precedent scheppen'', aldus de woordvoerster van Van Ardenne.

Aanstaande maandag komt Bob Geldof, voormalig leadzanger van de Britse band The Boomtown Rats, met twee nieuwe producten. Allereerst komt er een unieke uitgave op dvd (winkelprijs 60 euro) van de twee beroemde Live Aid-concerten die Bob Geldof in 1985 in New York en Londen organiseerde. De opbrengst van die concerten kwam ten behoeve van Afrika. Vrijwel alle grote popsterren uit die tijd verleenden belangeloos hun medewerking aan dit evenement. Daarnaast presenteert Geldof maandag een nieuw opgenomen cd waarop de Britse popzanger samen met huidige popmusici het nummer Do they know it's christmas time ten gehore brengt. Prijs van die nieuwe cd in Nederland zal 6 euro zijn. In Groot-Brittannië besloot de regering eerder wel gehoor te geven aan een oproep van Geldof om de BTW die door de verkoop van deze dvd's en cd's geïnd wordt, terug te storten in het fonds voor hulp aan Darfur.

Staatssecretaris Wijn (Belastingen, CDA) die over de BTW gaat, zei gisteren bij de behandeling van het Belastingplan in de Kamer dat niet kan worden afgezien van BTW-heffing op de dvd's en cd's. Dergelijke vrijstellingen zijn op grond van Europese regelgeving niet mogelijk. Maar Wijn suggereerde dat Van Ardenne wel voor een even grote subsidie uit haar begroting voor ontwikkelingssamenwerking kan zorgen. Het zou daarbij gaan om een bedrag van 2 tot 2,5 miljoen euro.

Kamerlid Crone (PvdA), initiatiefnemer van het plan om het Britse voorbeeld te volgen, noemt de afwijzing door minister Van Ardenne ,,onzin''. Er zijn in het verleden veel meer acties van particulieren geweest die door de minister van ontwikkelingssamenwerking zijn aangevuld. ,,Het is een beloning voor een initiatief van burgers'', aldus Crone. ,,Dit spreekt jongeren aan en we kunnen het makkelijk betalen.'' Het PvdA-kamerlid kondigt verdere actie aan.

    • Roel Janssen