Topman Nike treedt af

Philip H. Knight, de oprichter en topman van het Amerikaanse sportbedrijf Nike, treedt af. Knight (66) blijft wel aan als voorzitter van de board (directie en raad van commissarissen). Dat heeft Nike gisteren bekendgemaakt.

Knight wordt per 28 december aanstaande opgevolgd door William D. Perez (57), afkomstig van S.C. Johnson & Son, een bedrijf dat schoonmaakspullen maakt. Perez heeft naar eigen zeggen elf marathons gelopen en draagt al 27 jaar lang alleen maar Nike-schoenen.

Knight richtte Nike in 1971 op samen met de in 1999 overleden Bill Bowerman, de legendarische atletiektrainer van de Universiteit van Oregon. Vanuit een Volkswagen-busje begon Knight met de verkoop van hardloopschoenen. Hij maakte vervolgens Nike groot. De multinational behaalde in het jongste boekjaar met 24.000 man personeel een omzet van 12,3 miljard dollar (9,48 miljard euro) en een winst van 945 miljoen dollar.

Drie jaar geleden werd de top van Nike al verbreed door de benoeming van twee co-presidenten, Charlie Denson en Mark Parker.

NIKE: pagina 12