Racistische koren Spanje onderzocht

De wereldvoetbalbond FIFA gaat een klacht van de Engelse bond FA tegen racisme van Spaanse supporters onderzoeken. Aanleiding vormen spreekkoren woensdag in Madrid bij het oefenduel Spanje-Engeland.

De FIFA liet gisteren weten dat ze verklaringen eist van de Spaanse voetbalbond, naar aanleiding van racistische spreekkoren in de oefenwedstrijd van Spanje tegen Engeland. FIFA-voorzitter Sepp Blatter liet gisteren weten `geschokt' te zijn door het wangedrag van een groep Spaanse toeschouwers.

Vooral de twee donkere spelers van de Engelsen, Ashley Cole en invaller Shaun Wright Phillips, moesten het ontgelden in het Bernabeu-stadion. Elk balcontact van de twee werd door een deel van de 55.000 toeschouwers vergezeld van kwetsende spreekkoren en oerwoudgeluiden.

Zelfs premier Blair van Engeland liet gisteren via zijn woordvoerder weten `zeer teleurgesteld' te zijn over het wangedrag van het Spaanse publiek. ,,In het voetbal is geen plaats voor racisme'', aldus Blair. De Engelse minister van Sport Richard Caborn zou zijn Spaanse collega schriftelijk om excuses vragen.

Spanje en Engeland raakten gebrouilleerd sinds de Spaanse bondscoach Luis Aragones een maand geleden tijdens een training Thierry Henry `een stuk zwarte stront' noemde. Het was zijn manier om international Reyes, net als Henry in dienst van Arsenal, te prikkelen. Aragones heeft altijd ontkend dat zijn uitdrukking een racistische lading inhield. Het was voetbaljargon, een `dolletje' met een speler.

Na de wedstrijd tegen Engeland weigerde Aragones de racistische spreekkoren en oerwoudgeluiden te veroordelen. Hij ging niet in op vragen over dat onderwerp en beperkte zich tot een analyse van het voetbal. De perschef van de Spaanse bond kapte vragen van Engelse verslaggevers over de incidenten resoluut af. Volgens de Spaanse media hebben hun Engelse collega's de zaak-Aragones flink opgeblazen.

De Engelse voetbalbond wil dat de FIFA en UEFA een onderzoek instellen naar het gedrag van het Spaanse publiek en eventueel zullen overgaan tot straffen. Ook dinsdag tijdens de oefenwedstrijd Jong Spanje-Jong Engeland waren er kwetsende spreekkoren, gericht tegen donkere spelers van Engeland.