Pronk rijdt 66 km in uur achter derny

Baanwielrenner Matthé Pronk heeft gisteren een 34 jaar oud record uit de boeken gereden. De 30-jarige Nederlander vestigde op de wielerbaan van Alkmaar een nieuw werelduurrecord achter derny's.

Hij legde in precies zestig minuten achter de motorfiets van Joop Zijlaard, de schoonvader van Leontien van Moorsel, een afstand af van 66 kilometer en 114 meter. Dat was 1,568 kilometer verder dan de oude recordhouder Theo Verschueren uit België. Verschueren reed in 1970 in Antwerpen 64,546 kilometer achter de derny van Noppie Koch.

Pronk schaart zich in een rijtje met illustere namen als Peter Post, Stan Ockers en Jean Bobet. De Fransman was in 1953 de eerste uurrecordhouder met een afstand van 54,884 kilometer.

Pronk lag na vijf minuten al voor op het schema en verzwakte daarna eigenlijk geen moment. Hij liep elke minuut verder uit op de belegen prestatie van Verschueren en mag zich nu de eerste wielrenner achter derny's noemen die een snelheid van boven de 66 kilometer haalt.

,,Deze prestatie is een bewijs dat ik op mijn oude niveau terug ben'', hijgde Pronk na afloop. Hij refereerde aan een wielerjaar vol tegenslag, waarin hij maanden uit de roulatie was met een gebroken rug en een contract bij een nieuwe wielerploeg zeer onzeker was. ,,Totdat ik in september te horen kreeg dat ik volgend jaar voor de Belgische ploeg Mr. Bookmaker kan rijden. Toen heb ik gejuicht, want met wielrennen op de weg moet ik toch mijn brood verdienen.''

De succesvolle recordpoging in Alkmaar had voor Pronk een emotionele lading. ,,Ik reed mijn rondjes en volgde de gangmaker. Ik zag alleen maar dat spatbord voor me en toen ging het wel malen in mijn hoofd. Ik dacht aan de onlangs overleden Gerrie Knetemann, maar nog meer aan mijn vader Matthé, die enkele jaren geleden overleed. Hij was ook een groot baanwielrenner en was zelfs twee keer wereldkampioen achter de grote motoren. Hij had hier vandaag bij moeten zijn'', aldus de nieuwe recordhouder.