Pompoensoep met knoflookchips

Voor dit recept heb ik een fleskalebas gebruikt. De schil van deze winterse pompoensoort is lichtoranje van kleur en de pompoen heeft de vorm van een fles. Het vruchtvlees valt tijdens het koken niet uit elkaar, heeft een romige structuur, een mooie, warm oranje kleur en een zoete, licht nootachtige smaak. De fleskalebas was niet zo lang geleden vrij moeilijk verkrijgbaar, maar tegenwoordig zijn ze in seizoen bij natuurvoedings-, Turkse en Marokkaanse winkels volop te koop. Uiteraard zijn andere pompoensoorten ook voor deze soep geschikt, maar kies een soort met oranje vruchtvlees zodat de soep ook visueel aantrekkelijk is.

Knoflookliefhebbers kunnen desgewenst extra knoflookchips maken; mijn ervaring is dat ze snel op zijn. Probeer de chips ook eens als garnituur voor salades, pastagerechten en risotto's. Haal de tenen knoflook uit elkaar en zet drie grote exemplaren weg waar u later de knoflookchips van maakt. Pel de rest van de knoflook.

Snijd de pompoen in de lengte in vier tot zes parten. Schil elk stuk met een scherp mes, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes.

Verhit de boter in een grote, zware pan op matig vuur en doe er de blokjes pompoen en de gepelde tenen knoflook in. Laat onder af en toe omscheppen een paar minuten bakken. Giet er de kippenbouillon bij. Leg het deksel op de pan en laat circa 40 minuten sudderen, of tot de pompoen en knoflook botergaar zijn. Pureer de soep in porties in een blender en giet hem terug in de pan. Giet er de slagroom bij en breng op smaak met zout en peper. Zet de pan op een laag vuur en laat doorwarmen terwijl u de knoflookchips maakt.

Pel de drie weggezette tenen knoflook en snijd ze met een speciale knoflooksnijder (bij alle goed gesorteerde kookwinkels verkrijgbaar) in flinterdunne plakjes. Leg ze op een bakplaat en zet circa 5 minuten in een op 150° C voorverwarmde oven, of tot de chips goudbruin en krokant zijn.

Schep de soep in voorverwarmde soepborden, strooi er de knoflookchips en wat peterselie over en dien op.

Morgen: Engels nagerecht.

    • Kim Maclean