Pas verschenen: Non fictie

Ronald de Graaf: Oorlog, mijn arme schapen. Een andere kijk op de Tachtigjarige Oorlog, 1565-1648. Van Wijnen, 686 blz. €69,50

Geschiedenis van de oorlog tegen Spanje bezien vanuit een militaire blik. Grote nadruk ligt op de praktische kanten van het krijgsbedrijf, het dagelijks leven van de soldaten, wapens, gevechtstechnieken en logistiek.

Connie Palmen: Een kleine filosofie van de moord. Prometheus, 126 blz. €15,–

Schrijfster en filosofe Connie Palmen reflecteert onder meer over de betekenis van roem en de moord op Pim Fortuyn, in vijf essays met akelig actuele titels als `Een nar vermoord je niet'. Het openingsessay `Iets wat niet bloeden kan' verscheen eerder als apart boekje in het kader van de Maand van de Filosofie. `Palmens betoog [...] is goed opgebouwd en vlot opgeschreven' (Pieter Steinz, Boeken, 09/04.04.)

Willem Frijhoff en Marten Prak: Geschiedenis van Amsterdam. Centrum van de wereld 1578-1650. SUN, 534 blz. €44,50. Na 1 januari 2005 €49,50

Eerste helft van het tweede deel van de groots opgezette Geschiedenis van Amsterdam. Dit zijn de triomfantelijke jaren met hoofdstukken over de stadsvergroting, de economische ontwikkelingen, het beleid ten aanzien van immigranten, politiek, religie en de kunsten.

Annejet van der Zijl: Sonny boy. Nijgh & Van Ditmar, 235, blz. €17,50

De biografe van Annie M.G. Schmidt beschrijft de `onmogelijke liefde' tussen de blanke Rika van der Lans en de jongere Surinamer Waldemar Nods, die elkaar in 1928 ontmoetten. In de oorlog waagden ze hun leven om joden te redden.