Parmaham onbeschermd

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft voorlopig negatief geoordeeld in een dispuut tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten en Australië over geografische productnamen als champagne, parmaham, beaujolais, roquefort en parmezaanse kaas te mogen beschermen.

De woordvoerster van vertrekkend eurocommissaris Pascal Lamy (Handel) bevestigde gisteren dat Brussel een nog vertrouwelijk rapport van de WTO heeft ontvangen, waarvan een aantal details is uitgelekt. Zij onderstreepte dat het nog ,,wat te vroeg'' is om nu al te zeggen dat de Verenigde Staten en Australië, die bij de WTO een klacht hadden ingediend, het geschil met de EU hebben gewonnen. Volgens haar bevestigt een panel van de WTO dat het Europese systeem van bescherming van geografische productnamen ,,niet strijdig'' is met de regels van de organisatie. Het definitieve oordeel van de WTO volgt naar verwachting begin volgend jaar.

De EU had vorig jaar een lijst van 41 wijnen, kazen en andere regionale producten gepubliceerd, die het onder de WTO-regels wil beschermen tegen namaak door andere landen. Zo wordt in Canada ook `parmaham' gemaakt.

Volgens de klacht van de VS en Australië handelt de EU in strijd met de WTO-regels door wel eigen productnamen te willen beschermen, maar geen bescherming te bieden voor regionale producten uit andere landen. Hierdoor zou de EU de regels van de WTO over non-discriminatie schenden. Volgens de woordvoerster van Lamy concludeert het WTO-panel dat de situatie op dit punt ,,niet duidelijk'' is.

De EU heeft al eerder aangekondigd voor nog veel meer Europese regionale producten naamsbescherming te willen.