`Motie van wantrouwen tegen Annan'

De vakbond van VN-personeel bereidt zich vandaag voor op een stemming over een motie van wantrouwen tegen VN-chef Kofi Annan. Dit meldt het Franse persbureau AFP vanuit New York.

De reden is, aldus AFP, een reeks affaires bij de Verenigde Naties waarin VN-topmensen betrokken zijn, zoals de vermeende seksuele intimidatie door oud-premier Lubbers, chef van de vluchtelingenorganisatie UNHCR. Het personeel zou daardoor het vertrouwen kwijt zijn in Annan, die geldt als een van de populairste VN-secretarissen-generaal. Het is voor zover bekend de eerste keer dat de bond van VN-personeel wil stemmen over een motie van wantrouwen tegen een VN-chef.

De meest actuele aanleiding voor de motie is volgens bronnen van AFP de `vrijspraak' van Dileep Nair, hoofd van het interne onderzoeksbureau OIOS bij de VN, die zelf verdacht werd van vriendjespolitiek en seksuele intimidatie. Nair leidde eerder dit jaar het onderzoek tegen Lubbers.

VN-woordvoerder Fred Eckhard zei dinsdag dat Annan Nair had vrijgesproken ,,na een grondig onderzoek'' door ondersecretaris-generaal voor management Catherine Bertini, en ,,volledig vertrouwen'' in Nair behoudt. Blijkens een brief van Annans kabinetschef Iqbal Riza aan de VN-vakbond heeft Nair wel het advies gekregen voortaan ,,behoedzaamheid'' te betrachten om ,,het risico van een negatieve indruk te verkleinen''.

Eind vorige maand bleek uit het jaarverslag van OIOS-chef Nair dat hij en zijn onderzoekers Lubbers deze zomer wel schuldig achtten aan seksuele intimidatie van een UNHCR-staflid eind 2003 en `gepaste maatregelen' hadden voorgesteld. Maar Annan vond in juli op basis van het onderzoeksrapport en Lubbers' reactie dat de beschuldigingen juridisch ,,niet houdbaar'' waren en liet Lubbers vrijuit gaan.

,,Hij zei niet dat er geen bewijs was. Hij zei dat de beschuldigingen niet houdbaar waren op een rechtsgeldige basis'', zei woordvoerder Eckhard over Annans besluit eind oktober. Toen de Verenigde Staten onlangs opheldering vroegen over wat in hun ogen een ,,tegenstrijdigheid'' was, herhaalde Annan in een verklaring dat ,,de beschuldigingen niet staande konden worden gehouden''.

Een andere affaire, waarnaar al maanden een extern onderzoek gaande is, is de grootschalige fraude en corruptie rond het olie-voor-voedsel-programma van de VN voor Irak. Daarin zouden volgens beschuldigingen ook VN-functionarissen zich hebben verrijkt. De ontwerpmotie van de VN-vakbond spreekt van een ,,gebrek aan integriteit, vooral in de hoogste geledingen van de organisatie''.

De VN-chef wordt gekozen en voorgedragen voor benoeming door de vijftienkoppige Veiligheidsraad. De Algemene Vergadering moet die dan formeel goedkeuren.