Meer bedreigingen België

Behalve de sociaal-democratische senator Mimount Bousakla, die van Marokkaanse afkomst is, blijken ook de Belgische minister van Justitie Laurette Onkelinx en nog drie andere Belgische politici met de dood te zijn bedreigd. Voor hen zijn extra beveiligingsmaatregelen getroffen. De orthodoxe jood die woensdagnacht in Antwerpen door een nog onbekende van dichtbij in het hoofd werd geschoten is gisterenmiddag overleden, zo heeft justitie bekendgemaakt.

De Belgische politie heeft intussen een man aangehouden die heeft bekend Bousakla met de dood te hebben bedreigd. Minister Onkelinx maakte de arrestatie vanmorgen bekend. Volgens radiozender VRT gaat het om een man van Belgische afkomst, die zich tot de islam heeft bekeerd.

De Vlaamse senator Bousakla, die zich onder meer in haar boek Couscous met frieten kritisch uitliet over de radicale islam, verscheen deze week onder politiebegeleiding in de Senaat. Zij had onlangs gepleit voor opheffing van de moslim-executieve, de officiële spreekbuis van Belgische moslims, omdat deze had gezwegen na de moord op de Nederlandse cineast Theo van Gogh door een moslimfundamentalist.

Onkelinx is volgens eigen mededelingen in een brief bedreigd. In die brief worden ook burgemeester Philippe Moureaux en gemeenteraadslid Mohammadi Chalid, beiden van Molenbeek, genoemd. Alle politici behoren tot Franstalige Parti Socialiste. In Molenbeek werd onlangs het dragen van de burqa, een allesbedekkend gewaad dat sommige moslimvrouwen dragen, verboden. De politici zouden ook dreigtelefoontjes hebben gekregen. Het liberale Kamerlid Corrine de Permentier maakte gisteren bekend dat ze in een uit Spanje verstuurde e-mail met de dood is bedreigd wegens haar uitspraken over het dragen van de burqa.

Minister Onkelinx kondigde in het parlement verdergaande bevoegdheden aan voor de veiligheidsdiensten in verband met terrorismebestrijding, waaronder gebruik van informanten en telefoontaps. Aanvankelijk waren Franstalige socialisten huiverig voor uitbreiding van opsporingsbevoegdheden, maar zij hebben hun bezwaren laten vallen.

Vorige week werd al de oprichting van een speciale dienst voor terreurbestrijding aangekondigd, de Algemene Inlichtingendienst Veiligheidsdreiging, waarin politie, parket en veiligheidsdiensten hun krachten bundelen.