`Media gevaarlijk in Laakkwartier'

Diverse media hebben vorige week, met hun berichtgeving over de belegering door de politie van een woning in het Haagse Laakkwartier, mensenlevens op het spel gezet. Door het ,,verspreiden van onzin en fantasieën'' hebben vooral tv- en radiojournalisten bijgedragen aan een sfeer van ,,hectiek en hype'' die de afloop van de acties in gevaar bracht.

Dit zei de Haagse burgemeester, Deetman, gisteravond na afloop van een bewonersbijeenkomst in het Laakkwartier. Hij sprak hier met bewoners over vorige week woensdag, toen honderden agenten twaalf straten in het Laakkwartier meer dan 24 uur afsloten omdat twee verdachten zich in een woning hadden verschanst.

Sommige media hebben zich volgens de burgemeester ,,knettergek'' gedragen en zich bezondigd aan ,,nieuws maken''.

Het NOS-journaal en RTL Nieuws voelen zich niet aangesproken, en zijn tevreden over hun eigen verslaggeving. Volgens adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws Hugo van der Parre heeft Deetman ,,het over zichzelf afgeroepen''. Door 's ochtends een ,,lege persconferentie'' te geven dwong hij de pers zelf informatie te verzamelen. Volgens Marcel Gelauff, adjunct-hoofdredacteur van het NOS-journaal ging het om een uitzonderlijke situatie. ,,Je vertelt wat je niet weet.''

ANTHEUNISSTRAAT: pagina 3