Kamp volhardt in Tomahawk-strijd

Gisteren pleitte minister Kamp (VVD) van Defensie opnieuw voor de aanschaf van kruisraketten. Vorig jaar liet de Kamer al weten er niets voor te voelen.

Minister Kamp (Defensie) is er de man niet naar het hoofd snel in de schoot te leggen. Al voelt de Tweede Kamer er in meerderheid nog altijd niets voor, Kamp blijft onverminderd vechten voor de aanschaf van Tomahawk-kruisraketten op de LCF-fregatten van de marine.

Langzaam maar zeker werkt de minister naar zijn doel toe. Op gezette tijden opent hij het vuur op zijn tegenstanders, in de hoop de geesten geleidelijk rijp te maken voor deze stap. Zo ook gisteren op een bijeenkomst van zijn eigen VVD in Den Haag. Het tijdstip was geen toeval: volgende week behandelt de Tweede Kamer de Defensiebegroting.

,,Wie voor een weerbare democratie is, kán niet zonder meer tegen de verwerving van kruisvluchtwapens zijn'', betoogde Kamp gepassioneerd. Een boodschap die er als zoete koek in ging bij zijn VVD-gehoor. Het mes snijdt volgens Kamp van velen kanten. Niet alleen zijn het zeer effectieve wapens, ze passen ook uitstekend bij de behoeften van de NAVO en de Europese Unie. De raketten zijn bovendien van groot belang voor de toekomstige relevantie van de marine bij crisisbeheersingsoperaties.

Maar liefst de helft van zijn speech wijdde de minister aan de noodzaak de marine uit te rusten met deze wapens. Daarmee kunnen de peperdure LCF-fregatten – Nederland schafte er vier aan voor in totaal twee miljard euro – vanaf de veilige internationale wateren een beslissende invloed hebben op conflicten te land op 1.600 kilometer afstand. En dat alles voor een koopje. Met de aanschaf van dertig raketten is `slechts' een bedrag gemoeid van 105 miljoen euro.

In de Tweede Kamer krijgt Kamp hiervoor de handen echter niet op elkaar. Vooralsnog is er niets veranderd vergeleken met vorig jaar, toen Kamp zijn hoofd al eens stootte met zijn raketplannen. In het kamp van de coalitiepartijen steunt alleen de VVD-fractie Kamp. Zowel het CDA als D66 is tegen de aanschaf van de wapens. Het is een wapen met een beladen geschiedenis in beide partijen. Begin jaren '80 zorgde het toenmalige kruisrakettendebat, dat gepaard ging met massale demonstraties, voor hevige interne tegenstellingen – maar toen ging het om wapens met een nucleaire lading, de wapens die Kamp wil kopen zijn conventioneel.

CDA-woordvoerder Kortenhorst koestert ditmaal weliswaar geen principiële bezwaren, maar hij meent dat het geld voor de Tomahawks beter aan andere dingen kan worden besteed. Bijvoorbeeld aan de aanschaf van nieuwe korvetten voor de marine of aan de instelling van een derde korps mariniers.

Ook zijn D66-collega Bakker is niet principieel tegen de Tomahawks, maar ziet het geld liever naar andere zaken gaan, bij voorbeeld naar meer helikopters. Bovendien vindt hij het een nadeel dat de Tomahawks slechts van Nederlandse fregatten kunnen worden afgevuurd met hulp van de Amerikanen en de Britten, de enige landen die tot dusverre over zulke raketten beschikken. Dat laatste punt is ook een doorn in het oog van de linkse oppositie, die al jaren faliekant tegen de aanschaf van de kruisraketten is.

Hoewel Kamp voor het tweede achtereenvolgende jaar de strijd aangaat met de Kamer over het nut van de Tomahawks, rekent ook hij zelf dit jaar nog niet op succes. In zijn begroting voor het komende jaar heeft hij dan ook wijselijk geen geld gereserveerd voor de aanschaf. Maar Kamp heeft er geen geheim van gemaakt dat hij vast van plan is de raketten volgend jaar wel op zijn begroting te zetten. Gisteren liet hij blijken dat de inleidende beschietingen voor de slag daarover wat hem betreft niet vroeg genoeg kunnen beginnen.

    • Floris van Straaten