Hele competitie voetbal live op tv

Alle voetbalwedstrijden uit de eredivisie zijn vanaf volgend jaar rechtstreeks op televisie te zien. Zenders die voetbal (live en in samenvatting) willen uitzenden, moeten aan veel eisen voldoen, op technisch en commercieel vlak. Maar ,,aan de journalistieke vrijheid'' wordt volgens directeur Chris Woerts van Eredivisie CV (ECV) niet getornd.

Dit blijkt uit de spelregels rond de veiling van de voetbalrechten die vandaag bekend zijn gemaakt. ECV biedt zes pakketten waarop kan worden geboden. Een van die pakketten geeft het recht samenvattingen te verzorgen, een ander op vrijdagavond live een wedstrijd uit te zenden.

Eind december maakt ECV, namens de betaaldvoetbalclubs, bekend wie voor de komende drie jaar de verschillende rechten in handen krijgen. Behalve naar het geboden bedrag wordt ook naar de kwaliteit van de programma's en het bereik gekeken. In de afgelopen jaren leverden de televisiebeelden de voetbalwereld steeds circa 30 miljoen euro op.

ECV eist onder meer dat interviews voortaan voor een bord met reclame worden gehouden. Gebeurt dat niet, dan volgt een boete van 2.000 euro. Verder moeten de omroepen zorgen dat – via een nieuwe techniek – extra informatie op het beeld wordt geprojecteerd, zoals de afstand tot het doel bij een vrije trap. Andere eisen hebben betrekking op de hoeveelheid reclamezendtijd en het aantal camera's. Al eerder werd bekend dat ECV geen andere sporten meer duldt tijdens de zondagavonduitzending van zeven tot negen uur. Kritiek daarop van andere bonden laat Woerts koud. ,,In principe moeten die zich gewoon met hun eigen toko bemoeien.''

Door een grotere spreiding van wedstrijden kunnen er meer live worden uitgezonden. Zo wordt volgend seizoen zondag om half één, half drie en half vijf afgetrapt. Door digitale technieken (decoder) kunnen meer wedstrijden tegelijk worden ontvangen. Naar verwachting ontbrandt vooral om samenvattingen een harde strijd tussen de NOS en John de Mol.

VRAAGGESPREK: pagina 9