Geen bankbiljetten van 1 en 2 euro

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat geen bankbiljetten van 1 en 2 euro maken. De coupure met de laagste waarde blijft die van 5 euro. Dat heeft de ECB gisteren bekendgemaakt.

De ECB zegt tot haar besluit te zijn gekomen omdat de negatieve kanten zwaarder wegen dan de positieve. De bank wijst onder meer op de hoge drukkosten en de inkomstenderving voor de automatenbranche. De voorstanders van de bankbiljetten van 1 en 2 euro zeggen steeds dat de mensen de muntstukken te makkelijk uitgeven en zo ongewild te veel besteden.

De bank liet gisteren eveneens weten een besluit over nieuwbouw in Frankfurt te hebben uitgesteld. De drie ontwerpen waaruit de bank kan kiezen, moeten worden aangepast om aan de speciale behoeften van de bank te voldoen. Een definitief besluit valt begin volgend jaar.

De ECB wil in 2009 een nieuw onderkomen hebben voor 2.500 werknemers. Op het ogenblik zijn de huidige 1.300 medewerkers verdeeld over drie panden. Wat de nieuwbouw kost, heeft de bank nog niet bekendgemaakt.

De drie genomineerde ontwerpen zijn afkomstig van het Weense bureau Coop Himmelb(l)au, van ASP Schweger Assoziierte uit Berlijn, en van 54f architecten/T.R. Hamzah & Yeang uit Darmstadt en het Maleisische Selangor (te raadplegen via www.new-ecb-premises.com).