Doet u maar twee broodjes kaas

Te nadrukkelijk hopman spelen oogst weinig waardering. Het fenomeen ondernemingsraad vind je nergens ter wereld. Nederland is internationaal georiënteerd, maar blijft bijzondere trekjes houden.

Het is dan ook even wennen voor buitenlandse bestuurders die aan het roer komen van een Nederlands bedrijf. Don Shepard (Amerikaan) van verzekeraar Aegon, Eric Meurice (Fransman) van chipmachinebouwer ASML, Michel Tilmant (Belg) van bankverzekeraar ING en Anders Moberg (Zweed) van Ahold kunnen er zonder twijfel kleurrijke verhalen over vertellen.

Maar de globalisering dringt niet tot alle Nederlandse haarvaten door. ABP, één van de drie grootste pensioenfondsen ter wereld, zocht een man of vrouw die de 170 miljard euro aan beleggingen gaat beheren. Bij uitstek een baan die geknipt is voor een vermogensbeheerder uit New York, de stad waar het meeste kapitaal ter wereld naar binnen en naar buiten stroomt.

Maar de nieuwe man werd dicht bij huis gevonden. Roderick Munsters, afkomstig van pensioenfonds PGGM, is een Nederlander. Tot opluchting van onder meer Abvakabo. Volgens de vakbond is een Nederlander op die positie essentieel omdat deze Nederlands spreekt en daarom aan de pensioenleden kan uitleggen hoe de premie wordt belegd.

Het is voor ondernemers wel vaker handig om de Nederlandse taal en de Nederlandse mores te kennen. De nieuwe financiële topman van informatiemakelaar VNU is Rob Ruijter – Nederlandser kan een naam nauwelijks zijn. Maar zijn benoeming, deze week op een aandeelhoudersvergadering bekrachtigd, is opmerkelijk gezien de beslissing van vorige week om het hoofdkantoor van de Verenigde Nederlandse Uitgeverijen (VNU) naar New York te verhuizen. Meer dan de helft van VNU's omzet komt uit Amerika en een notering aan Wall Street wordt overwogen. Toch wil VNU-bestuursvoorzitter Rob van den Bergh blijkbaar iemand hebben waarmee hij snel kan `tiktakken'.

Het is interessant wat het internationaal georiënteerde Philips gaat doen. Het contract van financieel topman Jan Hommen loopt in mei volgend jaar af. Het concern zoekt extern een opvolger. Voor Philips-topman Gerard Kleisterlee komen nu de jaren van de waarheid, waarin hij zijn belofte om het bedrijf te laten groeien moet inlossen. Een soepele samenwerking met de financiële man is daarbij een voorwaarde. Het liefst zal Philips, zoals Hommen, weer een Angelsaksische Nederlander willen hebben. Dan kan hij samen met Gerard een broodje kaas met een glaasje melk nuttigen.

    • Mark Houben