De Russische beer

In zijn lange en uitermate succesvolle carrière werd Aleksandr Ragoelin in cartoons in Russische kranten vaak afgebeeld als een fort. Hij was immers `niet te vernietigen, niet in te nemen'. Woensdag overleed de ijshockeyer op 63-jarige leeftijd in Moskou aan een hartstilstand. Zijn club, CSKA Moskou, maakte dat bekend.

Ragoelin gold in zijn actieve periode als de beste verdediger ter wereld. Hij had een zeer imposante fysiek: met zijn 1,86 meter en 102,5 kilo was het niet verwonderlijk dat hij al snel ook een andere bijnaam had: de Russische beer.

Met de nationale ploeg van de Sovjet-Unie werd Ragoelin tien keer wereldkampioen, negen keer op rij vanaf 1963 en ook nog een keer in 1973. Ook won hij drie gouden olympische medailles, op de Spelen van 1964 in Innsbruck (winst in de finale op Zweden), de Spelen van 1968 in Grenoble (winst op Tsjechoslowakije) en de Spelen van 1972 in Sapporo (winst op de Verenigde Staten). In Japan speelde Ragoelin samen met Vladislav Tretjak, de eveneens fameuze doelman van de Russen. Ook Tretjak won in zijn interlandcarrière tien wereld- en drie olympische titels. De voormalige ploeggenoten zijn de enige ijshockeyers ter wereld met een dergelijke erelijst. Beiden speelden ook veel duels onder coach Anatoli Tarasov, de aartsvader van het Russische ijshockey.

Ragoelin speelde 102 wedstrijden op WK's en Olympische Spelen en maakte daarin veertien doelpunten. In 1966 werd hij uitgeroepen tot beste verdediger ter wereld, van 1963 tot 1967 werd hij vijf keer op rij gekozen in het All Star team van het wereldkampioenschap. Voor zijn club CSKA Moskou kwam hij in 427 wedstrijden uit en scoorde daarin 63 keer.

Ragoelin, op 5 mei 1941 geboren in Moskou, mocht als jongen graag voetballen en ijshockeyen. Op zijn veertiende koos hij voor ijshockey, aanvankelijk speelde hij voor kleine clubs. In 1962 werd hij lid van CSKA Moskou, de club van het Rode Leger. Tot zijn afscheid als speler in 1973 bleef hij CSKA trouw, daarna trainde hij de jeugd van de club.

De kwaliteiten van de ijshockeyer Ragoelin betroffen vooral zijn uitmuntende positiespel en grote organisatorische kwaliteiten, zowel in verdedigend als aanvallend opzicht. Ook had hij een sterk schot, waardoor Ragoelin als verdediger relatief veel wist te scoren. Zijn schaatstechniek was niet bijzonder. In 1997 werd `de Russische beer' opgenomen in de internationale Hall of Fame van de ijshockeysport.