Bush buitensporig beledigen mag niet meer in Canada

De Amerikaanse president George W. Bush is nooit geliefd geweest in buurland Canada, maar na zijn herverkiezing en de aankondiging van een langverwacht staatsbezoek later deze maand moest het maar eens uit zijn met buitensporige vormen van Bush bashing benoorden de Amerikaans-Canadese grens. Dat lijkt althans de opvatting van de Canadese premier Paul Martin. Gisteren zette hij een van de meest uitgesproken Bush-haters binnen zijn eigen Liberale partij, Carolyn Parrish, de fractie uit. Aanleiding was haar deelname, deze week, aan een satirisch televisieprogramma waarin ze een Bush-pop met haar laars vertrapte.

Parrish stond al enige tijd bekend om haar anti-Amerikaanse uitspraken. ,,Verdomde Amerikanen, ik haat de klootzakken'', liet ze zich vorig jaar tijdens de aanloop tot de oorlog in Irak ontvallen in de wandelgangen van het Canadese parlement. Later noemde ze Bush ,,oorlogszuchtig'' en omschreef ze de oorlogscoalitie als ,,de coalitie van de idioten''.

Hoewel de Liberalen de oorlog in Irak niet steunden, leidde de stunt van Parrish met de pop tot onrust, met name omdat Bush later deze maand voor het eerst een staatsbezoek aan Canada zal brengen en de zwarte laars en brede glimlach van Parrish ook de Amerikaanse televisie al hebben gehaald. Nadat Parrish eergisteren zei dat Martin en de zijnen ,,naar de hel konden'' als ze haar kritiek op Bush niet apprecieerden, was voor Martin de maat vol. ,,Hoewel ik haar recht op vrije meningsuiting heb verdedigd, kan ik, als leider van onze regeringspartij, geen gedrag dulden dat anderen vernedert en zonder respect bejegent'', aldus de premier. ,,Het is onaanvaardbaar. Er zijn beschaafdere en effectievere manieren om je standpunt te verkondigen.''

Met zijn stap hoopt Martin te ontkomen aan een eventuele, pijnlijke scène tijdens het bezoek van Bush aan Ottawa. In de Canadese hoofdstad wordt al volop gespeculeerd of Bush zal worden uitgejoeld als hij voor het parlement verschijnt en zo ja, hoe hard. Voormalig president Reagan werd in 1987 met gejoel begroet toen hij zijn plan voor een antirakettenschild in de ruimte (`Star Wars') aan de orde stelde.

Laatdunkendheid over Bush is de Canadese politiek niet vreemd. Een woordvoerder van Martins voorganger Jean Chrétien moest in 2002 ontslag nemen nadat ze de president een imbeciel (`moron') had genoemd. Dat incident bracht Chrétien, die slecht met Bush overweg kon, ertoe te verklaren: ,,Nee hoor, hij is geen imbeciel, hij is mijn vriend.''

    • Frank Kuin