Werk aan dam China stilgelegd

In China is het werk aan een omstreden dam in de provincie Sichuan opgeschort, en minstens één kaderlid van de communistische partij is uit zijn functie ontheven. Dat heeft een plaatselijk ambtenaar vandaag gezegd tegen het persbureau Reuters.

Een paar weken geleden braken hevige rellen uit rond de aanleg van de Pubugou-dam. Tienduizenden boeren kwamen in verzet, er voel zeker één dode. Naar verluidt hielden de boeren ook de hoogste provinciale partijleider omsingeld. De overheid zette duizenden paramilitairen in om de opstand te onderdrukken.

De boeren zijn kwaad omdat de huizen van zo'n 100.000 boeren onder water zullen komen te staan, zonder dat de overheid ze afdoende compenseert. Ze worden gedwongen te verhuizen naar hoger gelegen, minder vruchtbare landbouwgronden. De dam wordt gebouwd in een zijrivier van de Yangtze, en moet in 2011 af zijn.

De onvrede lijkt een echo van de problemen die eerder ontstonden bij de aanleg van de Drieklovendam in de Yangtze, toen ook honderdduizenden mensen moesten verhuizen. Daarbij kwam het echter niet tot zulke grootschalige rellen als in Sichuan.

China kampt met een almaar nijpender energiegebrek, en bouwt daarom steeds meer waterkrachtcentrales. De Britse krant The Guardian maakte onlangs melding van niet officiëel goedgekeurde plannen voor de aanleg van een dam in de buurt van de plaats Zhongdian, die door Unesco is uitgeroepen tot Werelderfgoed en dat in China wordt gepromoot als de plaats waar het legendarische Shangri-La zich bevonden zou hebben. Ook daar zouden ruim 100.000 mensen moeten verhuizen uit een gebied met verschillende Chinese minderheden, dat ook ecologisch van bijzonder belang is. Ondanks protesten dringt de Huaneng-groep, China's grootste onafhankelijke stroomproducent, aan op snelle aanleg van de dam. Het bedrijf wordt geleid door Li Xiaopeng, de zoon van voormalig premier Li Peng. Li peng was één van de grote voorvechters van de aanleg van de Drieklovendam.

De huidige regering lijkt iets terughoudender. Premier Wen Jiabao besloot dit jaar tot uitstel van de aanleg van dertien dammen in de Salween, die van China via Birma naar Thailand stroomt.