VOORKEUR REGIO

AMERSFOORT

Mozart

Het Nederlands Blazersensemble heeft Mozarts opera Le Nozze di Figaro bewerkt tot een kameropera met slechts twee solisten. Het op historische instrumenten spelende ensemble staat sopraan Johannette Zomer en bariton Frans Fiselier in hun tripel- of quadrupelrollen bij om Figaro's bruiloft tot een goed einde te brengen. De regieadviezen zijn van Margreet Prins. Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes hebben nieuwe teksten geschreven.

19 nov Amersfoort. Inl. www.nbe.nl

BAARN

Melk

Het project MILK van de Nederlandse mediakunstenaar Esther Polak laat de enorme mobiliteit van de internationale voedselhandel zien door in te zoomen op één detail: het transport van in Letland geproduceerde en in Nederland geconsumeerde zuivel. De installatie in Kasteel Groeneveld toont de exacte route die de melk aflegt, dankzij de GPS die alle betrokkenen bij de transportketen bij zich droegen.

MILK. T/m 6 dec Kasteel Groeneveld. Di-zo 11-17u. Inl 035 5420446, www.kasteelgroeneveld.nl

DEN HAAG

Interbellum

Op verschillende locaties vindt in Den Haag het festival Interbellum plaats met lezingen, toneel en tentoonstellingen. Het Haagse gezelschap Drang brengt 18 nov de première van de voorstelling Braak over het leven en werk van de gezaghebbende polemist, criticus en essayist Menno ter Braak (1902-1940). De voorstelling is in Het Paradijs, de zolder van de Kon. Schouwburg.

18 nov Braak, Kon Schouwburg. Inl 0900-3456789; www.drang.nl

Eraritjaritjaka

Van de Duitse componist en toneelmaker Heiner Goebbels speelt het Mondriaan Kwartet de muziektheaterproductie Eraritjaritjaka, gëinspireerd door teksten van Elias Canetti, waarin een acteur op zoek gaat naar verloren werelden. Film, muziek en toneel gaan samen.

23 nov Eraritjaritjaka, Kon Schouwburg. Inl 0900-3456789; www.koninklijkeschouwburg.nl

HAARLEM

Heimwee

Voor de expositie Point of view kregen ruim zestig kunstenaars uit heel de wereld een wegwerpcamera opgestuurd met de vraag: leg jouw beeld van heimwee vast. In de Vishal wordt een selectie van de teruggestuurde fotoseries getoond, in de vorm van éénpersoonspanorama's die de toeschouwer als een cirkel omsluiten.

Point of view. Vishal, Grote Markt 20. T/m 12 dec, di-za11-17u. Inl 023 5326856 of www.devishal.nl

De Nacht van het Heimwee

Heimwee, het gevoel ergens anders te willen zijn raakt ons allemaal. In de Haarlemse Toneelschuur vindt zaterdag een festival plaats over heimwee met onder meer dans, beeldende kunst en de film Hotel Heimwee van Porgy Franssen, die voorafgaand aan de vertoning een inleiding houdt. Er is kamermuziek van Schubert en Debussy. Op een afterparty kan iedereen betalen met oude guldens, want het blijkt dat de meeste mensen heimwee naar deze muntsoort hebben.

De Nacht van het Heimwee, 20 nov Toneelschuur. Inl 023 5173910, www.heimwee.nl

HILVERSUM

Meisjes zijn niks

Het jeugdgezelschap Huis aan de Amstel brengt een cabareteske voorstelling vanaf acht jaar voor jongens en meisjes, prinsen op het witte paard, prinsessen op de erwt en verliefdheid. Jongens moeten stoer doen en meisjes zijn `niks'. Maar dat laatste is natuurlijk niet waar. Het stuk begint met een brief die Kip vindt op een meisje dat verliefd op hem is: ,,Voor Kipp alle liefste Kipp ik ben op jouw verlieft kusjes.''

21 nov Theater Achterom, res. 035 6233993; www.achterom-theater.nl

UTRECHT

Oranjehemden

Vormgever Maaike Gottschal en kunstenaar Uli Schuster werkten de afgelopen maanden aan een onderzoek naar de hedendaagse representatie van het voetbalshirt.

Want het Nederlands elftal mag dan een nieuwe coach en een nieuwe identiteit hebben, wie bepaalt hoe het nieuwe shirt eruitziet en waar het voor staat? Gottschal en Schuster doen een aantal ontwerpvoorstellen.

Oranjehemden t/m 11 dec in Casco, Oudegracht 366. Di t/m zo 14-18u. Inl 030 319995 of www.cascoprojects.org

Het Orkest van de Liefde en de Dood

Dit orkest olv Je Hofmeister (zang, gitaar, accordeon) geeft een concert in zigeunerachtige stijl. Eén lied, dat de dood bezingt uit liefde voor het leven, krijgt duizenden variaties van klassiek tot smartlap. Toegang gratis. Na afloop smartlappendiner.

21 nov 14u Stadsschouwburg, diner 17u15. Inl 030 2302023; www.stadsschouwburg-utrecht.nl