V-raad in Nairobi signaal aan Soedan

Kofi Annan, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft vanochtend opgeroepen nog vóór het einde van het jaar een vredesverdrag te sluiten tussen Noord- en Zuid-Soedan. Hij deed dat bij de opening van een bijzondere vergadering van de Veiligheidsraad in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Sinds 1952 heeft de raad slechts drie keer eerder buiten New York vergaderd.

,,De tijd om besluiten te nemen is gekomen'', aldus Annan. De Soedanese vice-president Ali Osman Taha en de leider van het zuidelijke verzet, John Garang, beloofden later hun ontwerp-vredesakkoord zo snel mogelijk te voltooien.

Volgens Annan kan een vredesverdrag voor de zuidelijke oorlog de basis vormen voor een oplossing in andere Soedanese regio's, zoals Darfur. Annan sprak over ,,de voortgaande verslechtering van de veiligheidssituatie in Darfur'' en zei dat alle partijen in dit conflict in West-Soedan afspraken over een wapenstilstand hebben geschonden. Vice-president Taha zei later dat niet het regeringsleger de wapenstilstand in Darfur schendt.

De Amerikaanse VN-ambassadeur John Danforth noemde het ,,uiterst ongebruikelijk'' dat de Veiligheidsraad buiten New York bijeenkomt. ,,Het toont de zeer grote belangstelling van de raad voor Soedan'', aldus Danforth, op wiens voorstel de bijeenkomst naar Nairobi is verplaatst.

De nadruk van de zitting in Nairobi ligt op het vredesproces in Zuid-Soedan. De bijeenkomst heeft vooral symbolische betekenis, om druk uit te oefenen op de strijdende partijen.

OORLOG: pagina 4