Unieke atlas voor UB Amsterdam

De Amsterdamse Universiteitsbibliotheek heeft een tot voor kort onbekend exemplaar verworven van een atlas van de beroemde cartograaf Abraham Ortelius (1527-1598). Ortelius publiceerde in 1570 de eerste grote wereldatlas Theatrum Orbis Terrarum in Antwerpen. De UB van Amsterdam bezit een grote collectie van zijn atlassen in diverse edities en talen. Het exemplaar dat nu verworven is dateert uit het sterfjaar van Willem van Oranje, 1584. Het is een Nederlandstalige editie waarvan de 125 ingekleurde kaarten en prenten ten opzichte van de oudere uitgaven zijn `opgewaardeerd'. Bovendien bevat het een bijlage die in andere exemplaren ontbreekt. Daarin zitten kaarten van landen rond de Middellandse Zee en van de Nederlanden, afgebeeld zoals men hun situatie in historische tijden voorstelde.